FINNSNES: Før hun reiste var hun klar på at drømmen var å kaste krykkene og begynne i full jobb. HSCT-behandling er stamcelletransplantasjon som ikke utføres i Norge. Samtidig med Tøllefsen reiste også Stian Kristoffersen fra Salangen.

– Står han av

Tøllefsen har vært ramma av sykdommen i 18 år. Etter behandlingen i Mexico kan det ta tre år før en med sikkerhet kan si at sykdommen er stoppet. Fra Mexico melder hun at hun er i full gang.

– Så langt har jeg fått to cellegift kurer. Det gikk overraskende bra. Jeg får sprøyter morgen og kveld for å mobilisere stamcellene til å slippe beina og komme seg ut i blodet, for den videre behandlingen. Men det er de vondeste sprøytene jeg noen gang har fått. Det er ei lita og tynn nål, men det skal skje sakte, det er visst ei seig væske. Det føles som dem kjører sprøyta igjennom armen. Men tar jo bare noen minutter, så jeg står han av. Sprøytene gir også en del beinsmerter. Men paraceten hjelper godt. Så det er bare å være tålmodig, sier Tøllefsen.

Godt ivaretatt

Behandlingen og opphold koster omkring en halv million kroner. I juli i fjor, da Folkebladet skrev om saken var det startet opp en kronerulling. Da var det kommet inn i overkant av 150.000 kroner. Før hun reiste var det kommet inn 425.000 kroner. Da gjenstår det 57.800 kroner som Tøllefsen tar opp i lån.

– Vi bor i et nytt i et leilighetskompleks med høy standard. Det er et stille og rolig strøk. Jeg har egentlig det utrolig bra, og blir godt ivaretatt av helsepersonellet her. Men savnet av ungene er selvfølgelig der hele tiden, sier Tøllefsen.

Seks norske

– Vi er 10 pasienter der seks er norske , delt i to grupper med tre norske på hver, fortsetter hun.

Tøllefsen forteller videre at leiligheten ligger 15 minutter unna sykehuset.

– På butikkene her går det i spansk, men vi har noen fantastiske sjåførere her som også er oversettere for oss, sier hun.

– Hva sier legene om utsiktene?

– Legene her vil ikke forskuttere noen effekt på noen, men de sier at det forhåpentligvis skal hjelpe. Dette er jo den eneste medisin som vi har som kan stoppe sykdommen. Da kan den ikke stå uprøvd, svarer hun.