FJORDGÅRD: Selskapet Oddvar Nes AS på Nord Senja har sammen med Wikerøy Invest AS i Lyngen har kjøpt rederiet Fræna Kystfiske AS, et rederi med den 90 fot lange båten ”Kvatro” med kvoter. Nytt navn på rederiet er WON Kystfiske AS og båten har fått navnet ”Trondskjær”.

Gode rettigheter

Nord-Senja selskapet har 49 prosent eierskap i rederiet etter kjøpet.

– Summene vil jeg ikke kommentere. Det kan være mellom selger og kjøper. Vi har kjøpt et rederiselskap, ikke bare båten. Det følger rettigheter i år på fiske av omkring 1050 tonn sild, 500 tonn torsk rundvekt, 600 tonn notsei og 460 tonn makrell. I tillegg kan vi fiske bifangst på hvitfisk, hysa og konvensjonell sei. Det er et rederi med gode rettigheter, forteller en av eierne, Trond Berntsen til Folkebladet.

– Vi skal drifte båten i samarbeid med den andre rederen. Slik opplegget er nå skal vi drifte de pelagiske rettighetene. Så skal rederen fra Lyngen drifte torskerettightene når vi er ferdig med silda. Men fiske skal foregå fra vår base på Senja. Vi står for rederifunksjonene og han skal drifte båten, sier han.

Syv mann om bord

Nord-Senja selskapet eier fra før ”Lise Beate”. ”Trondskjær”. ble bygget i 1997, forlenget til 90 fot i 2007. Båten har en hovedmotor på 1.000 hestekrefter.

– Vi hadde jo samme navnet på en båt som var her tidligere i min familie, den holdt til her i en 30 års periode. Selve båten er en relativt liten andel av investeringen, men den er god. Akkurat nå er det seks mann om bord, men under torskefiske skal det være syv mann. Vi har 12 ansatte i vårt rederi, nå blir det syv til. Det er klart at dette også vil gi et bedre grunnlag for dem som jobber på land. Arbeid avler arbeid, sier Berntsen.

– Det er vel ikke helt vanlig å kjøpe opp kvoter i sør?

– Strømmen har nok gått sterkere sørover tidligere, men vi er ikke de eneste som kjøper rettigheter nordover nå. Det er i Nord-Norge det skjer for tiden, og det vitner om ei god fremtidstro i næringa i vår region, sier han.

Investeres mye

– Vi har ei veldig positiv utvikling i sjømatnæringa i hele regionen. Det gjelder både oppdrett, fiskeri og industri. Det er en stor positivitet og det investeres mye for tiden. Det har kommet til flere nye båter. Og vi har et godt bankvesen og gode fiskekjøpere i regionen. Det er også viktig at vi har kompetanse i alle ledd, sier Berntsen.

– Det er også veldig gode priser for tiden på alt som kommer fra havet. Det er også derfor vi tør å satse. Det er viktig i slike tider. Når vi har fått fiskeriministeren fra nabolaget regner vi jo med at han har god innsikt i hva slags rammebetingelser som kreves. Jeg har tro på at det skal gå bra, sier han.

– Hvordan er det med rekruttering av ungdom for tiden i Fjordgård?

– Det rekrutteres her som i de andre bygdene. Vi har ingen problemer med å bemanne båtene med kompetente folk. Og vi satser på lokal arbeidskraft, sier Berntsen.

INVESTERT: Selskapet Oddvar Nes AS og Won Kystfiske AS har gått sammen om å kjøpe et Fræna rederi. Det er et rederi med gode rettigheter, forteller en av eierne, Trond Berntsen. Foto: Vidar Bjørkli