SJØVEGAN: Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) sin årlige utdanningspris til minne om Magnus Midtbø for 2015 gikk til Troms, til Desentralisert sykepleierutdanning (DSU)», institutt for helse- og omsorgsfag, Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Norges arktiske universitet.

Første gang

Juryen hadde ved årets pris vektlagt kompetanseutvikling i et livslangt læringsperspektiv. Marta Grongstad som er studieleder på bachelorutdanning i sykepleie tok imot prisen sammen med studiekoordinator Catrine Norvik og faglærer og dosent Bente Norbye. Norbye har kontorsted på Sjøvegan og Norvik har kontorsted på Bardufoss. Aldri før har prisen på 150.000 kroner i sin helhet blitt gitt til kun en kandidat.

– Kjempestolte

Prisen ble utdelt av Ap-nestleder Trond Giske og LO-leder Gerd Kristiansen.

– Det var helt fantastisk at vi fikk prisen. Vi var kjempestolte. Egentlig er vi en litt usynlig utdanning fordi vi driver i distriktene. Det er en utdanningsmodell som krever mye av både lærere og studenter. Lærerne må utvikle ting i distriktene som campus har. Det er ikke den samme infrastrukturen i distriktene som for eksempel i Tromsø. Vi må bruke fleksible undervisningsmåter, sier Norbye som har vært med siden oppstarten for 25 år siden.

Motbevist all skepsis

– Denne utviklingen er jo imot alle odds. Da vi starta opp tenkte vi at vi måtte kjøre noen kull så ville markedet være tappet. Det var også en kamp da vi starta opp, det var motstand i alle sykepleiefaglige miljøer. Men så viste det seg at det var et stort marked for modellen vår. Nå har vi virkelig motbevist skepsisen vi møtte den gangen, sier Norbye.

– Vi starta i Midt-Troms og har studenter ved studiesentrene på Finnsnes og Bardufoss. Vi har også ei studiegruppe i Nordreisa og ei i Tromsø. Studentene søker seg til den studentgruppa de ønsker. Vi har 10–15 studenter på hvert av studiesentrene og tar opp nye studenter annethvert år, fortsetter hun

Høye søkertall

– Får dere mange søkere?

– Ja, sist hadde vi 270 primærsøkere og vi tok inn 70 i alt. Vi har kjempegode søkertall. Den gruppen studenter vi får er dem som stort sett ikke kan reise bort for å utdanne seg. Det er studenter med deltidsstillinger, de har familie og gjerne små barn. Studentene har en gjennomsnittsalder på omkring 30 år. Vi har desentralisert studiene såpass at også samlingene skjer ute i distriktet. Kun to ganger i året er studentene i Tromsø. Det gjør at så mange kan delta, sier hun.

– Vi har gjort en kandidatundersøkelse for noen år siden. Den viste at 87 prosent av studentene våre blir i hjemkommunen eller i nabokommunen for å jobbe. De blir ressurser for sin kommune og sin arbeidsplass. Og dette er studenter som ellers antakeligvis ikke hadde tatt utdanning, sier hun.

SUKSESS: Bente Norbye er kjempestolt over å ha fått utdanningsprisen fra FLT. Foto: Jonas Johnsen