Et gammelt postkort av Grunnfarnes i Senja, antakelig fra 1950-tallet. Det er Telemark Flyselskap A/S som har tatt dette fotoet, og det er offentliggjort med tillatelse fra Forsvarsstaben.

I den kalde krigens epoke var man svært forsiktig med å offentliggjøre bilder som viste forsvarsinstallasjoner eller lignende, og som spesielt en mektig nabo i øst kunne dra nytte av i en eventuell konflikt. Men dette bildet tatt fra luften, ble altså funnet harmløst å publisere av Forsvarsstaben den gangen.

Grunnfarnes er et fiskevær på ytre Senja i Torsken kommune. Stedet har bebyggelse langs det meste av nordsiden av den fire kilometer lange Grunnfjorden, fra Grunnfarnesbotn og utover til enden av Fv232. Folketallet teller nå 86 innbyggere, omlag 20 færre enn i år 2000. Postadressen er 9395 Kaldfarnes, og nærmeste skole er på Medby.

Grunnfarnesbotn har røtter tilbake til vikingtiden, og er valgt til Torsken kommunes tusenårssted. I Grunnfarnesbotn er det også en kirkegård. Flere småøyer og øygrupper i havet utenfor, deriblant Ørja og Holmenvær, hører til Grunnfarnes grunnkrets.

Foto: Telemark Flyselskap A/S, lånt av Jim Are Jensen Løkke. Kilde: Wikipedia. Bildetekst: Olaf Øwre