SALANGSVERKET: Folkebladet skrev fredag om Mattilsynets avslag på etableringen av settefiskanlegget til 250 millioner kroner på Salangsverket.

– Kjempetrasig

Salangsfisk AS med Ken Rune Bekkeli i spissen har varslet at det kommer en klage på vedtaket. Den største utfordringen til selskapet kan være at det nye anlegget vil ligge omkring to kilometer fra slakteriet og slaktemerdene i Rotvika. Mattilsynet er opptatt av at det skal være minst fem kilometer.

– Ja, og det første jeg tenker er at det ville være kjempetrasig om dette prosjektet strander fordi Mattilsynet avslår søknaden. Det andre jeg tenker om denne saken er at det overrasker meg at ting ikke er på plass før arbeidene har startet. Det er noe tiltakshaver er ansvarlig for. Det rammer i tilfelle selskapet, men også andre som har brukt tid og krefter. Det vil utvilsomt ramme Salangen-samfunnet som for eksempel Sjøvegan videregående skole. Og dette anlegget skulle jo også forsyne andre selskaper med fisk. Jeg bare håper at de får godkjenning, sier han.

Et bedre alternativ

– Saken har jo vært på høring og alle andre instanser, som fylkesmann og fylkeskommunen har jo gitt klarsignal til å bygge settefiskanlegget, fortsetter Østvik.

– Ser du for deg at det er noe kommunen eller politikerne lokalt kan gjøre i saken?

– Nei, jeg ser ikke nå hva vi kan gjøre. Men om det er noe så skal vi selvfølgelig gjøre det vi kan. Et viktig poeng i denne saken er jo at de flytter et eksisterende settefiskanlegg som ligger helt inn til slakteriet lenger unna. Alternativet er jo å drive dette videre, noe som ikke akkurat er bedre, sier han

– Men denne saken viser hvor viktig det er å ha alt på plass før en starter opp slike prosjekt. Det er noe ressursutvalget er opptatt av, sier Østvik.

Burde gå i orden

Leder av Salangen Næringsforening, Cato Sørensen er også opptatt av saken.

– Ja, jeg håper for all del at dette kun er formaliteter som går i orden. Dette er jo en stor sak både for selskapet og hele Salangen-samfunnet. Anlegget vil gi mange nye arbeidsplasser og store ringvirkninger. De har jo et settefiskanlegg i Rotvika i dag. Alt burde tale for at et nytt anlegg med moderne teknologi som blir etablert lenger unna slakteriet går i orden, sier Sørensen.

ANLEGGET: Her er settefiskanlegget som skal bygges på Salangsverket om Mattilsynet snur i saken. På bildet: Ken Rune Bekkeli. Foto: Morten Dokka Foto: Morten Dokka