MEFJORDVÆR: - Herfra blir det flott å se på nordlyset, sier Tommy Schanke Hansen der han står på den digre verandaen utenfor et bygg med tre leiligheter som er under ferdigstilling på kaikanten ved turistanlegget.

Fra leilighetene skal turistene kunne slå av utelyset og spankulere rett ut på verandaen, der de i mørket kan stå og beskue aurora borealis flamme over nattehimmelen. Alt mens de er omgitt av et spektakulært landskap av hav og ville fjell.

Stort løft

Hver av de tre leilighetene har fem soverom med tilsammen sju sengeplasser, pluss to bad. Investeringa i det 450 kvadratmeter store bygget i tre etasjer, beløper seg til mellom åtte og ti millioner kroner.

– Dette er det største løftet vi tar i bedriftens historie. Du kan gjerne si at det er dristig satsing, — det er en risiko med alt — men det er likevel gjennomtenkt. Vi har tro på at dette skal gå bra, sier Schanke Hansen, som er daglig leder ved Mefjord Brygge.

Helårsdrift

Bak satsinga ligger et mål om å få opp aktiviteten vinterstid og på sikt skape helårsdrift ved anlegget. På sommeren er det fisketurisme som gir sikker inntekt og aktivitet, men Mefjord Brygge har de senere år begynt å jobbe seg mer og mer inn på vintermarkedet — for å tilfredsstillene gjestene som vil oppleve nordlys og kvalsafari. Et samarbeid med blant andre Basecamp Senja på dette området, som Schanke Hansen sier har fungert utmerket, har blant annet gitt bra uttelling. Brygge-lederen trekker også fram innsatsen Bent-Vidar Eilertsen i Senja Lodge Mountain Guides har gjort for å lokke turister til yttersida i vinterhalvåret — med tilbud om blant annet toppturer og isklatring.

– Spesielt nordlysturismen er i kraftig vekst. Det ser vi ikke minst i Tromsø der det har tatt helt av. Byen har jo større turistbesøk nå på vinteren enn om sommeren. Hotellene er fullbooket. Denne kaka ønsker også vi en større del av. – At vi kan muliggjøre satsinga er blant annet takket være et godt samarbeid med Innovasjon Norge og Danske Bank, sier Schanke Hansen.

God booking

For tida pågår innspurten for fullt med å få nordlysleilighetene ferdig. Like over årsskiftet skal de være klar til å ta imot de første turistene. Og bookingen ser bra ut.

– Faktisk går vi mot den beste januar-måneden vi noensinne har hatt. Vi har aldri hatt flere bookinger i en januarmåned enn det vi har nå. I samarbeid med Slåttebakken Adventure får vi blant annet opp en gruppe som skal på nordlys- og kvalopplevelser. Vi har også booking fra et filmteam som kommer fra Tyskland.

Malangsferga

– Hvor stort kan nordlystturisme bli på yttersida?

– Foreløpig er vi i startgropa for noe som kan bli betydelig på sikt. Turistene etterspør det eksotiske, og det kan vi tilby. I disse urolige tider vil jeg tro at vi også har et konkurransefortrinn med at vi fortsatt ligger i et fredelig hjørne av verden. Men en nøkkelfaktor vil bli å sikre helårsdrift for Malangsferga all den stund vi er avhengig av å hente de fleste turistene inn via Tromsø, sier Schanke Hansen og legger til at målet er å få til helårig virksomhet med flere helårige arbeidsplasser. I dag har Mefjord Brygge cirka fem ansatte på vinteren og 10-15 på sommeren med hel- og deltid.

Jobben med bygget utføres av Torstensen Bygg-team, og Schanke Hansen kan ikke få fullrost firmaet godt nok for det ypperlige arbeidet de gjør.

Tor Steinar, Tommys far, kjøpte Mefjord Brygge i 2002 fra Ole Arvid Nergård og drev det fram til 2006 da han solgte aksjene til sønnen. Anlegget har mer eller mindre vært kontinuerlig gjenstand for utbygging. Med nordlysleilighetene vil anlegget nå kunne tilby omlag 100 senger.

– Jeg føler at vi nå er kommet på et fornuftig nivå — både for å ivareta ressursene, gjestene og kvaliteten, sier Tommy Schanke Hansen.

MALER: Torstensen Bygg-Team har gode forhold for å jobbe. – Alle tiders vær å male i, sier Roy Torstensen. Foto: Vidar Bjørkli
VERANDA: – Her blir det flotte forhold for nordlysturistene, sier Tommy Schanke Hansen. Ved saga står Ole-Christian Torstensen i Torstensen Bygg-Team. Byggeoppdraget ved Mefjord Brygge er den største enkeltkontrakten noensinne for firmaet. Foto: Vidar Bjørkli