6 kjappe spørsmål

1. Hvilken sak brenner du for?

- Barn, unge og friluftsliv.

2. Hva gjør du for miljøet?

- Rydder etter meg ute i naturen.

3. Fisk eller kjøtt?

- Fisk.

4. Hvem vil du ta med deg til en øde øy?

- Eyvind Hellstrøm. Så kunne han lage mat

5. Hva er du redd for?

- Edderkopper.

6. Hva mangler i regionen?

- Synes vi har det meste av det vi trenger

+ + + + + +

- Er ikke jakt og fiske egentlig ei guttegreie, Ann-Eva Isaksen?

- Nei, det er det absolutt ikke. Men det var nok det en gang i verden. Jeg skrev en lederartikkel i dette fylkesbladet vårt om det med jenter og jakt. Man mangler ofte folk på et jaktlag og jenter er havparten av Norges befolkning, så derfor burde det være en selvfølge at jenter er med.

- Blir det ikke for tøft for jenter å jakte?

- Jeg vil nok tro at det å drepe et dyr kan være for tøft for noen jenter, men det å gå på jakt og fiske er jo så meget mer enn å drepe. Og for enkelte gutter kan det nok også føles at det er for tøft.

- Når ble du med i Tranøy Jeger- og Fiskerforening?

- Det var på midten av 90-tallet. Årsaken til at jeg ble med var at en venninne tok meg med på laksefiske og da var jeg solgt. Laksefiske hadde jeg aldri prøvd før og gjennom det at jeg ble kjent med folk som drev med laksefiske, ble jeg spurt om å bli med i lokallaget.

- Hvordan var det å fiske etter laks?

- Det er en opplevelse. Det er spennende og er man så heldig å få en laks, da blir man gal, da blir man aldeles vill. Min største laks fikk jeg i Målselva, den var på hele 12 kilo. Og da ble jeg så vill at jeg glemte å få buksa på meg, men sprang rundt i stillongsen da jeg skulle få den i fryseboksen. Jeg var helt ekstatisk.

- Er det ikke kjedelig å stå der time etter time og fiske?

- Nei. Jeg synes ikke det er kjedlig å fiske etter laks, men favoritten min for tiden er ørretfiske på innlandsvann. Når du fisker etter laks i ei elv, så kjøper du kort til ei sone. Det normale er at du begynner øverst og går nedover og samarbeider med de andre som også har kort i samme sone. Akkurat det kan jeg synes blir litt kjedelig og det slipper du når du fisker etter ørret i fjellvann, så derfor er det min favoritt for tiden.

- Tar du vare på fisken eller slipper du den ut igjen?

- Jeg slipper den aldri ut. Jeg tar vare på all fisken jeg får og jeg spiser den med glede. Når jeg er på fisketur og har fått det jeg trenger, så slutter jeg å fiske.

- Hva med jakt?

- Jeg jakter elg og begynte med det i rundt år 2000. Da starta det med at jeg var med min bror på jakt i et år, men uten våpen, så jeg fungerte litt som en hund på det jaktlaget. Etter det bestemte jeg meg for at jeg ville ta jegerprøven. Så året etter var jeg på jakt i et jaktlag på Sør-Senja. Og etter det har jeg jakta hvert år, der og i Kvænangen.

- Har du skutt noen elger?

- Nei, det har jeg ikke. På de postene jeg har sittet, har det ikke dukket opp noen elger.

- Er det surt?

- Neida, det er helt all right. Jakta består av så mye mer enn å skyte et dyr. Det skutte dyret skal ivaretas, både ute i skogen med utvomming og så få frakta dyret ned fra marka og få det flådd og etter hvert partert.

- Du er instruktør for elgjakt?

- Fylkeslaget har et vall for elgjakt i Dividalen, der vi tilbyr elgjaktopplæring til folk som har jegerprøven, men ikke elgjakterfaring. Og der var jeg instruktør i år. Vi var fem instruktører og fem elever. Vi hadde også et eget damejaktlag med fem damer.

- Er du mye ute i skog og mark?

- Ja, veldig. Fra jeg var unge var jeg med mine foreldre på tur i skog og mark. Det har også mine barn vært med på. De har ”blitt pressa” til blant annet årlige turer til Finnmark med telt og fisking i mine hemmelige vann.

- Men du vil ha flere med ut i skog og mark enn dine egne barn?

- Jeg er opptatt av det med folkehelse og den viktige betydningen nettopp naturopplevelser og friluftsliv har for folkehelsa. Jeg vet om så mange unge og barn som aldri får oppleve å være med foreldrene sine på tur.

- Og hva er det de går glipp av?

- Å sitte ved et vann med fiskeduppen ute og et bål i bakgrunnen og vente på at fisken skal bite. Det å bare å være der og kjenne at du lever og at den eneste stressfaktoren som finnes er myggen, det er bare herlig. Tenk på duften av skog og bål, tenk på alle lydene du hører. Så kan du tenke på de som ikke får oppleve noe slikt, men bare sitter på rommet sitt og spiller. Det å være ute i naturen er godt både for den psykiske og fysiske helsa.

- Og hvordan skal man få det til?

- Vi må jobbe med å få gode aktiviteter ute i lokallagene. Gjennom de arbeider vi for eksempel med å arrangere isfiskedager for skoleklasser. Det gjør vi nettopp for å få skoleelevene ut, slik at de får smake på naturopplevelsene. Videre arbeides det med å få jegerprøven inn i ungdomsskolen. Alt gjennomføres på frivillig basis og de er avhengig av at folk stiller opp.

- Du nevnte lag. Når havna du i styret i Tranøy Jeger- og Fiskerforening?

- Jeg havna i styret som nestleder omtrent samtidig som jeg meldte meg inn. Overtok som leder etter noen år.

- Og så havna du på fylkesplan?

- Jeg fikk forespørsel om å være nestleder i fylkeslaget og det varte i tre år. Ble så spurt om å overta som leder. Det har jeg vært i tre år og er på valg i 2016.

- Og så kom du med i landsstyret?

- Det var landsmøte i november og der ble jeg valgt inn i styret for tre år.

- Er det mange jenter i styre og stell?

- På fylkesplan er vi to av i alt ni og på landsplan er vi tre av ti.

- Du liker å gå på ski?

- Ja, jeg er veldig glad i å gå på ski, men jeg like ikke å gå i lysløyper. Jeg liker mest å gå der ingen har gått før meg.

- Hvem er du?

- Jeg er født og oppvokst i Skrolsvik. Etter grunnskolen ble det videregående i Finnfjordbotn og så sykepleien i Tromsø. Jobba en del år på Harstad sykehus og flytta etter hvert hjem til Skrolsvik. Jobba på sykehjemmet til år 2000. Da starta jeg på helsesøsterutdanning samtidig som jeg jobba som helsesøster i Tranøy. Begynte i Lenvik som leder for helsesøstertjenesten i 2007 og her er jeg i dag.

- Hobbyer?

- Jakt, fiske og friluftsliv og så spiller jeg revy.