BARDUFOSS: Den enorme utbyggingen som skjer i Forsvaret i Midt-Troms, anslagsvis fire-fem milliarder kroner på ti år, skaper forutsigbarhet og stabil sysselsetting blant entreprenørene i midtfylket.

Torsdag møttes Forsvarsbygg og entreprenørene til det årlige ”Treffpunkt Midt-Troms”, der Forsvarsbygg orienterte om sin byggeaktivitet, både ferdigstilte, pågående og kommende prosjekter.

Luftslott

Da den enorme utbyggingen starte for omlag ti år siden, med utbyggingen av nye Setermoen leir, var planene og summene så svære at de lokale entreprenørene ikke helt klarte å ta det inn over seg. Det ble betegnet nærmest som luftslott.

– Det var vel slik for oss alle . Siden utbyggingen startet på Setermoen for rundt ti år siden har det vært en enorm aktivtet i Forsvaret.

Byggeaktiviteten danner nok grunnlaget for det meste av aktiviteten til lokale entreprenører, sier daglig leder i Holmen Betong, Stein Hugo Nilsen.

Forutsigbarhet

Aktiviteten i Forsvaret har gått fra luftslott til å skape forutsigbarhet i entreprenørbransjen.

– Forsvaret har skapt forutsigbarhet i bransjen og det bidrar igjen til mer stabil drift og større sysselsetting blant entreprenørene. Permitteringene vi hadde på vinteren for få år siden er nesten helt borte nå, sier daglig leder i Ole Nordmo & Sønn (ONOS), Lars Even Nordmo.

– Samtidig er Forsvarsbygg en krevende byggherre, men også en god læremeste for oss når det gjelder å opparbeide kompetanse på deres anbudssystemer. Skal man være med må man levere helt fra starten, sier Odd Roar Øgård i Mesterteknikk i Bardu.

Byggesystemet på Finnsnes er ingen typisk entreprenørbedrift, men en utleier av anleggsutstyr.

– Aktiviteten i Forsvaret er svært viktig for oss. Den står for ti prosent av vår omsetning, sier daglig leder Sten-Jonny Kildahl.

Dominoeffekt

De fire bedriftslederne mener Forsvarets aktiviteter skaper en slags dominoeffekt ved at det genererer byggeaktivitet også utenfor gjerdene, noe som skaper aktivitet på begge sidene av de militære gjerdene for entreprenørbransjen i Midt-Troms.

Nye prosjekter i Midt-Troms

BARDUFOSS: Forsvarsbygg har flere nye boligprosjekter på gang i 2016.

Forsvarsbygg skal enten kjøpe, rehabilitere eller bygge mange nye boliger og befalskvarter i løpet av det neste året.

  • Sørreisa: Rehabilitere eller kjøpe 14 nye boliger. I tillegg skal det gjennomføres en del mindre Enøk-tiltak i Gumpen.

  • Bardufoss: Rundt 20 tre-fireroms boligenheter på 75-150 kvadratmeter. Rehabilitere eller alternativt kjøpe. I tillegg har Forsvarsbygg fått godkjenning på 24 treroms leiligheter. Her ønsker Forsvarsbygg innspill og forslag til lokalisering og utføring før de bestemmer seg

  • Bardufoss: Bygge befalsforlegninger. Rundt 100 boligkvarter fordelt på tre bygg. Omfang 4-5. 000 kvadratmeter. I tillegg skal det utføres en del arbeid på innflygingssystemet til Bardufoss lufthavn og det skal gjøres en del tiltak på hangar 4 på Bardufoss flystasjon.

  • Skjold: Her skal det bygges eller rehabiliteres rundt 20 treroms leiligheter.

  • Setermoen: Rundt 90 rom i fire nybygde befalsforlegninger (3. 500 kvadratmeter) eller rehabilitering av to vernede bygg (6. 500 kvadratmeter). I tillegg kommer bygging av rundt 90 carporter.

Stein Hugo Nilsen (fra venstre), Lars Even Nordmo, Sten-Jonny Kildahl og Odd Roar Øgård mener Forsvarets aktivitet er svært viktig for lokalt næringsliv. Foto: Jan-Erik Bergstad