FINNSNES: I et brev til virksomhetsleder i Sørreisa og Dyrøy, Bodil Hansen, er ikke Hovda Lien helt fornøyd.

- Fastlegen må gjøre jobben sin ordentlig. Alle pasienter som skal til intermediær avdeling (IMA, avdeling ved distrikts-medisinsk senter) skal undersøkes av innleggende lege, skriver han og henviser til et hemmeligstemplet avvik Folkebladet har fått tilgang til.

Det handler i hovedsak om at en pasient fra Sørreisa/Dyrøy skulle legges inn på IMA på Finnsnes. Prosessen ble imidlertid forsøkt framskyndet uten de nødvendige undersøkelser og oppfølginger.

- Ble ikke gjort

Kommuneoverlegen fortsetter:

- Fastlegen hadde kontakt med IMA og fikk beskjed om at de kunne ta imot ham, men at dette forutsatte at de hadde undersøkt pasienten med tanke på bakenforliggende infeksjoner.

- Dette virker ikke å ha blitt gjort. IMA har behov for en legevurdering med blodprøver og behandlingsplan før innleggelse. Resultatet i denne situasjonen ble at pasienten måtte innlegges på UNN i stedet, skriver han.

Etter Hovda Liens vurdering er det ikke gjort tilstrekkelige undersøkelser før den såkalte innleggelsen.

- Pasienten sendes uten at IMA er klar over det. De avventer svar fra en legeundersøkelse de tror innleggende lege skal gjøre. Legevakta får ingen informasjon før IMA ringer og sier at pasienten trenger et legetilsyn, påpeker Hovda Lien videre.

- Beklager

Avviksmeldinga fra IMA, som er starten på det hele lyder slik:

«Innleggende lege gjorde ikke sin jobb og ga også usanne opplysninger til undertegnende. Pasientens liv og helse ble ikke ivaretatt av innleggende lege på en god måte»

Enhetsleder Bodil Hansen forklarer i sitt svarbrev til kommunelege Hovda Lien at den aktuelle legen er klar over avviksmeldinga og at vedkommende er kjent med rutinene ved innleggelser ved IMA.

- Legen mener selv at det ikke har vært et tilfelle som har satt pasientens liv og helse i fare. Tvert i mot, skriver hun på vegne av legen.

Det beklages imidlertid at legen ikke gjorde en formell avtale før pasienten ble sendt av gårde.

”For lettvint”

På Hovda Lien virker det hele som et forsøk på å ta en «snarvei» uten tilfredsstillende undersøkelser og behandlingsplan.

Han påpeker at det på IMA er gode systemer for ivaretakelse med godt kvalifiserte sykepleiere.

- Dermed er dette mer plunder, heft og irritasjon enn faglig uforsvarlig. Hadde dette vært en ny vikar med begrenset erfaring og kjennskap, hadde det ikke blitt et avvik. Men her burde legen ha visst bedre. Han kan bedre enn dette både faglig og administrativt, men har valgt å gjøre innleggelsen «for lettvint», skriver han avslutningsvis i brevet til enhetsleder Hansen.

Det har ikke lyktes Folkebladet å komme i kontakt med verken enhetsleder Bodil Hansen eller kommunalsjef for helse, Ann Kristin Evenstad. Det opplyses at overnevnte satt i møter hele torsdag.