FINNSNES: Ei stund har det vært stille rundt det såkalte Himalaya-prosjektet og den planlagte utbygginga av tre boligblokker bak Statoil på Finnsnes. Nylig kunne imidlertid utbyggerne fortelle at de har sendt rammesøknad til Lenvik kommune, og at prosjektet er på skinner igjen etter at det er gjort justeringer for å møte naboenes innsigelser til prosjektet.

Reiser bust

Det får naboene til å reise bust.

– Utbyggeren fremstiller det som om de har strukket seg langt for å ta hensyn til oss naboer. Sannheten er at de ikke har gjort annet enn de var nødt til i henhold til lovverket, tordner Anette Sørensen Rege, som har levert innsigelser til Himalaya-prosjektet på vegne av Nordborg skoler.

Justeringene som er gjort omfatter at boligblokkene er dratt seks-sju meter fra nabogrensene i stedet for fire meter som i de opprinnelige planene. I tillegg er ett bygg avkortet fra tidligere.

– Og det skulle bare mangle, for i de opprinnelige planene lå dette bygget på annen manns eiendom, påpeker en annen nabo til Himalaya-prosjektet, Bernt Karolius.

– Usmakelig

Naboene er klar på at de overhodet ikke føler at deres innsigelser er blitt hørt av Himalaya-utbyggeren. Og da spesielt krav om at boligprosjektet må holdes innafor rammene som er lagt i den nylig vedtatte sentrumsplanen for Finnsnes.

ADKOMST Naboene mener dårlig atkomst er en av flere grunner til at Himalaya-prosjektet ikke kan realiseres.

– Sentrumsplanen legger til rette for fortetting i form av småhusbebyggelse i området her, noe vi ikke har noen innvendinger mot. Derimot velger vi å protestere når man planlegger å bygge ut 39 enheter på et begrenset område, som det strengt tatt ikke er god nok atkomst til, poengterer Åsulv Svestad.

Himalaya-utbyggerne har søkt om dispensasjon til å bygge blokkene en etasje høyere enn det sentrumsplanen tillater. Det er også søkt om dispensasjon til å bygge ut 14 leiligheter per blokk i stedet for åtte enheter per blokk som det vedtatte planverket tilsier.

– Her er det en utbygger som sitter langt unna Finnsnes, som forsøker å pushe høyde, bredde og grenser så mye som mulig på grunn av profitt - det er usmakelig,mener Karolius.

– Må avvises

Dispensasjonssøknaden havner på bordet til Utvalg for miljø og forvaltning i januar til neste år. Naboene er klare og tydelige på sin mening om at de folkevalgte bør avvise søknaden.

– Dessuten sett på hva som skjedde med Tirb-eiendommen, så ser vi hva disse utbyggerne står for. Politikerne bør ikke få det på seg nok en gang at de har sovet i timen, tilføyer Karolius.

Atkomsten til de planlagte Himalaya-blokkene er ytterligere et moment som naboene mener politikerne må være årvåkne i forhold til. For ifølge naboene burde atkomsten, eller det de mener er total mangel på dette som sådant, egenltig ha parkert Himalaya-prosjektet for lenge siden.

Parkering

Han driver Mekonomen, som har sin parkering langs verkstedbygget, som da ligger tett opp i veien opp til tomta hvor Himalaya-prosjektet er tenkt bygget ut.

– Dersom Himalaya-prosjektet realiseres så må faktisk vi legge inn årene. Da er det fire arbeidsplasser som går ad undas, påpeker Albrigtsen.

– Nå ligger saken hos politikerne

FINNSNES: Utbygger vil ikke gå i polemikk med naboene.

– Nå har vi søkt etter dispensasjon, og i denne søknaden har vi kommentert naboenes innsigelser. Utover det ønsker jeg ikke å diskutere enkeltmeninger i avisen – det synes jeg heller ikke blir riktig å gjøre, sier Erik Tvindesæter fra Odin Gruppen AS til Folkebladet.

ILLUSTRASJON Naboene mener at Himalaya-illustrasjonene langt fra viser det som kommer til å bli virkeligheten.

Han mener selv at Himalaya-prosjektet er et flott boligprosjekt, og peker på at det nok er få andre boligprosjekter som kan stille med like gode utomhusarealer.

– Naboene synes det er rart ettersom det er søkt dispensasjon for lekearealer. Hva tenker du om det?

– Jeg vil ikke si annet enn at man må forholde seg til søknaden vi har sendt til kommunen.

– Hvordan skal dere løse atkomsten til Himalaya?

– Jeg har ikke lyst til å gi inn i en diskusjon om dette i avisen. Nå er dette en sak som skal avgjøres av politikerne, og så er det bare å forholde seg til det, avslutter Tvindesæter.