SENJAHOPEN: Betongsoklene til det nye bygget er kommet på plass. Golvflata blir på 1.000 kvadratmeter og bygget føres opp som en forlengelse av eksisterende mottaksanlegg.

Folkebladet-TV: Satser 17. mill. på nybygg

Trangbodd

– Vi har hatt det veldig trangbodd til nå. Anlegget her ble opprinnelig spisset inn for å produsere saltfisk og klippfisk. De siste årene har pakking og eksport av ferskfisk blitt stadig mer aktuelt. Men vi har verken hatt areal eller utstyr for å kunne håndtere ferskfisk på en effektiv måte. Det får vi nå, og det ser vi veldig fram til, sier daglig leder Henning Grande ved Nergård Senja.

Nybygget skal være under tak til jul, og skal være klart til bruk to-tre uker ut i januar. I tillegg til pakkeavdeling for ferskfisk, vil det inneholde kjølerom samt sluser og garderober. I andre etasje blir det kantine for de ansatte og velferdsrom for fiskere.

– Investeringa beløper seg til 17 millioner kroner. At vi gjør denne investeringa er et uttrykk for at vi har tro på framtida, sier Grande.

Har tjent penger

De siste to årene har vært gode for Nergård. Selskapet har tjent penger, og Grande sier 2015 heller ikke blir noe unntak. Tallene tegner bra.

I fjor ble det landet mellom 11.000 og 12.000 tonn hvitfisk over selskapets kaier ved anleggene i Senjahopen og på Grunnfarnes og Gryllefjord. Trenden de siste årene har gått i retning av at mer og mer av råstoffvolumet blir pakket og eksportert fersk.

Fordobling

– Sist vinter eksporterte vi cirka 60 prosent av råstoffet som fersk vare. Med det nye anlegget vil vi få kapasitet til å pakke og ise 150-200 tonn ferskfisk for dag, tilsvarende cirka sju vogntog. Det vil være mer enn en fordobling av kapasiteten fra i dag, sier Grande.

For å få plass til nybygget er nedre del av den gamle kontorfløya blitt revet. Administrasjonen er i stedet blitt flyttet opp i «Tørrfeskhuset».

Men det er ikke bare i Senjahopen Nergård investerer. På Grunnfarnes bruker selskapet rundt 2 millioner kroner på nye fiskehjeller, og ved datterselskapet Gryllefjord Seafood, som Nergård nå har overtatt 100 prosent av, investeres det i oppgradering av fryseanlegget.

– Vi har hatt utfordringer med å få til stabil drift i Gryllefjord, men med fryseriet i orden satser vi for fullt framover, sier Henning Grande.

Villig til å satse

Han er glad for at eierne er villig til å satse.

– Vi har fått eiere som driver bedriften videre i gründeren Ole Arvid Nergårds ånd. Men selvfølgelig betinger satsingen at vi greier å tjene penger.

Akkurat nå er det sild og trålfisk som holder hjulene i gang for de rundt 50 ansatte i Senjhaopen. Grande skulle ønsket seg mer aktivitet på silda.

– Problemet er at det er lite kvoter igjen på kystnotflåten, bare cirka 26.000 tonn, sier Grande.

«Kasfjord» var tirsdag oppe med 600 kasser torsk. Tråleren måtte avbryte fisket ved Bjørnøya etter bare en dag på grunn av tekniske problemer.

Eventyrlige priser på sild

SENJAHOPEN: Sildefiskerne opplever eventyrlige priser på sild i høst. Prisen er nå oppe i rundt 7,30 kroner kiloet.

I fjor lå snittprisen på 5,50 kroner.

Skipper Kjell Anders Olsen på kystnotbåten «Haakon Jr.» fra Sørvågen i Lofoten sier at han aldri har opplevd maken. Tirsdag lå han og mannskapet i Senjahopen for å levere siste rest av kvota — 60 tonn — til Nergård Sild.

– Vi er fornøyd med prisen vi får. Det har vært en innbringende høst for oss, sjøl om vi hadde lite igjen av kvota, sier Olsen.

Det dyre råstoffet kan gjøre det utfordrende for industrien å berge fortjenesten. Men daglig leder Henning Grande ved Nergård sier valutaen — med svak krone og sterk dollar og euro — hjelper godt på.

Det nye bygget får en golvflate på 1.000 kvadratmeter, og skal i tillegg til pakkeavdeling huse kjølerom, samt sluser, garderob er, kantine og velferdsrom. Foto: Vidar Bjørkli