BARDUFOSS: Målselv har så langt tatt imot rundt 100 flyktninger og skal ta imot 100 til som skal plasseres på Målselvfossen feriesenter. Men så blir Målselv skjermet fra flere akuttmottak.

Det var også planlagt at Målselv fjellandsby skulle ta imot 100 flyktninger, men det blir det ikke noe av.

Metningspunkt

– Vi har vært i dialog med ordfører og rådmann i Målselv kommune og vi ser at det er en grense for hva kommunen kan tåle. Målselv nå har nådd et metningspunkt. Derfor blir det ikke noen avtale om å plassere flyktninger i Målselv fjellandsby slik meningen var, sier regiondirektør i UDI, Bjørn Fridfeldt til Folkebladet.

Så raskt som mulig

Verken Rundhaug gjestegård, FilmCamp eller Målselvfossen feriesenter er ordinære mottak, og hvor lenge flyktningene må være på disse stedene er uvisst. Det henger sammen med hvor raskt UDI (Utlendingsdirektoratet) kan finne ordinære mottak.

– Jeg håper inntil det motsatte er bevist at vi skal klare å skaffe nok ordinære plasser så fort som mulig slik at vi kan flytte folk ut av akuttmottakene, sier Fridfeldt.

Det er heller ikke tilgang på ubegrenset antall akuttmottak, verken i Troms eller ellers i Nord-Norge. Og ifølge Fridfeldt er de ingenting som tyder på at strømmen av flyktninger over grensen fra Russland til Storskog vil avta.

– Før eller siden når vi taket når det gjelder akuttmottak i Nord-Norge, men både Nordland og Troms har flere turistanlegg som kan tas i bruk, sier Fridfeldt.

Glad vi ble hørt

Rådmann i Målselv, Hogne Eidissen, fikk gjennom Folkebladet vite at UDI har satt grensen ved mottaket på Målselvfossen feriesenter, som Målselv Mottak skal være driftsoperatør for.

– Vi sa i møtet med UDI før helga at et mottak på Målselvfossen skulle vi klare, men vi ba innstendig om at da er målet nådd. Derfor er jeg glad for at UDI har hørt på oss. Per nå har vi kapasitet til å klare våre forpliktelser, men dette handler ikke bare om hva adminstrasjonen skal klare, det handler like mye om hvor mye befolkningen tåler. Det skal ikke så mye til for at den positive trenden vi nå opplever snur, mener Eidissen.

– Det er viktig at vi lykkes med de akuttjenestene vi har ansvar for, både på grunn av befolkningen i kommunen og flyktningene selv, sier ordfører Nils Foshaug.

Hit, til hyttene til Målselvfossen feriesenter, kommer det 100 nye flyktninger i løpet av kort tid. Foto: Jan-Erik Bergstad