GIBOSTAD: Global Dignity Day er en internasjonal dag for verdighet, som markeres med et enkelt skoleopplegg på videregående skoler over hele verden. I Midt-Troms vil dagen bli markert ved Bardufoss Høgtun videregående skole og Senja videregående skole.

- Verdighet

Tine Larsen, som er med på å administrere Global Dignity Day i Troms, forteller at det per nå kun er førsteklassene i de videregående skolene som omfattes av arrangementet.

– På denne dagen snakker vi om hva verdighet betyr. Jeg var heldig og kom med som veileder for Global Dignity Day i fjor, og jeg ble utrolig imponert over hvor reflekterte og fine historier som kom fra ungdommene som deltok. På denne måten settes fokus på hvordan man har det hver og en, men så ser man også på det i et globalt perspektiv hvordan verdens befolkning har det, sier Larsen.

Trenger veiledere

To timer settes av til Global Dignity Day. Selv om det ikke er den lange tida, understreker Larsen at det kommer mye fint ut av arrangementet.

– På skolene setter de fokus på de små ting man kan gjøre internt for å bedre ta vare på hverandre. For eksempel i fjor på Gibostad så ble det satt fokus på noe så enkelt som at man sier hei til alle sammen. En slik hei-kultur kan gjøre mye for at alle skal føle seg inkludert, sier Larsen.

Når ungdommen sjøl skal sette ord på hva de mener med verdighet, så påpeker Larsen at det er ord som respekt, toleranse, likeverd og nestekjærlighet som kommer opp.

– Det vi trenger nå er flere veiledere til Global Dignity Day. Veiledere kan være alt fra politimenn, brannmenn, folk fra forsvaret, bedriftseiere, lærere, hjemmeværende, pensjonister, tidligere studenter – ja, egentlig hvem som helst som vil gi noen timer denne dagen for å snakke med ungdom om dette viktige temaet, sier Larsen.

Ikke skummelt

Larsen understreker at det slettes ikke er skummelt å skulle være veileder under Global Dignity Day.

– Det er en dag som dreier seg om ungdommen, og alt man gjør som veileder er å tre inn som en slags ordstyrer. Man vil også få en kort opplæring i forkant, opplyser Larsen.

Hun opplyser at det mangler rundt ti veiledere for å dekke opp årets arrangement i Midt-Troms.

Global Dignity Day ble etablert i 2006 av blant andre Kronprins Haakon. Foto: Marius Hansen