BRØSTADBOTN: Utgangspunktet var at Sp, H, FLD og Frp hadde en avtale i havn fra tidligere i uka der det var enighet om at Sp skulle få ordføreren og Frp skulle få varaordføreren. Det var kommet så langt at den forelå skriftlig og underskrevet.

Folkebladet-TV: Se intervju med på- og avtroppende ordfører

Trakk seg

Men under medlemsmøte i Sp søndag kveld oppsto diskusjonene og en intern dragkamp som veltet samarbeidet og knuste ordførerdrømmen til partifelle og toppkandidat Kjell Sverre Myrvoll. Seks av medlemmene gikk for et samarbeid med AP, mens fem gikk for avtalen med partiene på borgerlig side der Myrvoll ville blitt ordfører.

- I utgangspunktet tok medlemsmøte lengre tid enn forventet søndag kveld. Ved 23- tiden kom det en sms fra H der de var usikker på oss og at de derfor trakk seg fra samarbeidet. Da ble spørsmålet for oss hvordan vi kunne sikre det medlemsmøte sa sist, og samtidig få uttelling. Derfor valgte vi å gå den veien vi gikk, sier Myrvoll til Folkebladet.

– Ble du skuffa?

– Ja, det er klart når vi var så nært er jeg skuffa over at det ble som det ble. Men samtidig har vi fått god uttelling i formannskap og kommunestyret, sier Myrvoll.

Var i havn

– Er du også skuffa over eget parti?

– Jeg er nok skuffa over at denne diskusjonen kom i den grad den kom. Og jeg var også litt overrasket over at stemningen i medlemsmøte var snudd i forhold til tidligere, men samtidig var det gode konstruktive tilbakemeldinger og innspill som var viktige å ta med seg, svarer Myrvoll.

– Dette var ei rådgivende avstemming til gruppa under medlemsmøte i forhold til diskusjonene med de andre partiene, fortsetter han.

– Men hadde ikke Sp her en skriftlig avtale med de andre partiene før møtet?

– Jeg skal ikke legge skjul på at vi var kommet i havn, sier Myrvoll.

– Men hadde dere da nødvendige fullmakter under forhandlingene med de andre partiene?

– Ja, både forhandlingsutvalget og kommunestyregruppa hadde fullmakt fra et tidligere medlemsmøte, sier Myrvoll.

Fikk kalde føtter

– Da vi innkalte til medlemsmøte hadde vi ikke denne situasjonen. Vi skulle bare fortelle om konstitueringen i kommunestyret, hvor folkene våre havnet. Men så ble tema at vi hadde kommet til en avtale. Det er sunt for partiet å diskutere retningsvalg og hvordan sammensetningene skal være. Det mente også medlemmene var viktig. Vi hadde en god runde som i seg selv var en pekepinn til gruppa og var rådgivende. Men de andre partiene fikk da kalde føtter og gikk fra avtalen. Men isolert sett er medlemsmøte en ting der en skaper diskusjoner internt, men vi ville også håndtert denne situasjonen den ene eller den andre veien. Vi kunne tatt noen flere runder, sier han.

– Men er det ikke litt pussig at dere hadde ryggdekning for å forhandle fram avtalen og så går medlemsmøte andre veien?

– Nei, egentlig ikke. Dette var jo rådgivende. At det tok lengre tid i medlemsmøte enn beregnet var det som velta lasset, sier han.

– Sp brøt avtalen

BRØSTADBOTN: Knut Arne Johansen (FLD) var helt til sent søndag kveld sikker på at en sammenhengende Ap-epoke på 32 år skulle være over.

SKUFFET Knut Arne Johansen (FLD) er skuffet over Sp Foto: Morten Dokka

- Jeg må si at jeg til de grader ble overrasket over hvordan Sp har taklet dette. Og jeg legger heller ikke skjul på at skuffelsen er veldig stor. Vi hadde jo til og med avtalen skriftlig og undertegnet der Sp skulle få ordføreren og andre poster var fordelt. Vi hadde jo selvfølgelig regnet med at de som forhandlet i Sp hadde ryggdekning og et mandat for det, Den situasjonen som oppsto førte også til at vi møtte dårlig forberedt i kommunestyret mandag. sier han.

Underskrevet

Johansen er klar på at det var Sp som brøt avtalen. Han utdyper det på denne måten.

– Sp var fra første stund etter kommunevalget klar på at de ønsket ordføreren i et samarbeid Med H/FRP og FLD. Dette ble etter hvert akseptert av samtlige partier - avtale ble underskrevet og de faste medlemmene ble fordelt på utvalgene. På søndag kveld kl 18.00 var det avtalt et siste møte for å få detaljene på plass, men dette ble utsatt til kl 19.00 etter ønske fra Sp. Vi møttes, men kl 20.00 måtte Sps forhandlere forlate møtet for å nå et tidligere avtalt medlemsmøte. Avtalen var at Sp sine forhandlerne skulle komme tilbake ganske raskt etter at medlemsmøtet var avviklet – som ble antatt å bli kortvarig. Ventetiden ble lang og til tross for flere ringeforsøk og sms-er var det ikke mulig å få kontakt med Myrvold for orientering om hva som skjedde. Siste beskjed fra oss per sms var at vi gikk hver til vårt kl 22.30. Vi ventet enda nesten til kl 23.00 før vi i frustrasjon forlot det som begynte som et fellesmøte, sier Johansen.

Skuffet

– Manglende respons på våre henvendelser denne kvelden ble tolket som tegn på at Sp brøt den enigheten som var oppnådd. Dette ble bekreftet senere på kvelden – etter at medlemsmøtet i Sp var avsluttet – da jeg fikk besøk av leder i Sp som orienterte om møtet, og om at forhandlingsdelegasjonen ikke nådde fram og at framforhandlet avtale ble forkastet. Han var også meget skuffet og beklaget meget sterkt det inntrufne, sier Johansen.