FINNSNES: I begynnelsen av september dro Mona Kjellsdatter Martinsen, Monica Nyborg og Marte Langstrand fra Bardufoss til den greske øya Lesvos, for å hjelpe syriske båtflyktninger. Lørdag reiser de ned igjen, og denne gangen har de fått hjelp fra flere hold.

God hjelp

I tillegg til å få med seg Camilla Bjørkli på flyet, har flere støttet gjengen med både penger og utstyr. May-Lill Klaudiussen jobber i ambulansetjenesten på Finnsnes. Godt inspirert av damene fra Bardufoss dro hun 19. september til Lesvos for å bistå i hjelpearbeidet.

Med seg hadde hun tromsøværingene Kristine Norum og Bjørn stakkenes, i tillegg til en arabisktalende tolk. Den turen ble i stor grad finansiert av en innsamlingsaksjon igangsatt av Hermod Steinholm. Pengene som ble igjen fra den aksjonen kommer nå til god nytte.

– Vi fant ut at vi måtte gjøre noe fornufig med pengene som ble igjen etter den turen. Når vi var der nede så vi at det var stor manko på utstyr for å gjøre undersøkelser på stranda. Det var mange ting som kunne vært greie å undersøke, fordi mange av flyktningene er i dårlig forfatning når de kommer i land. Akuttmedisin ligger vårt hjerte nært. Derfor ønsket vi å handle inn en del akuttutstyr til å gjøre undersøkelser for å se om det er behov for lege eller ikke, forteller Klaudiussen.

Billig utstyr

Med på laget fikk de Stein Nilssen i Førstehjelp og Redningsopplæring Troms. Han er leverandør av denne typen utstyr fra Finnsnes. Blant utstyret som nå blir med ned til Hellas er blodtrykksapparat, stetoskop, termometer, blodsukkermåler, hjertestarter og ventilasjonsutstyr.

– Stein har gitt oss en fantastisk god deal på alt det her utstyret. Nå sender vi nedover seks sekker stappfulle av akuttutstyr. Er ikke det vakkert? Jeg kjenner jeg blir litt rørt når jeg snakker om det, sier en entusiastisk Klaudiussen.

Hun presiserer at selv om de må betale for utstyret, får de sterkt reduserte priser ut i fra et formål om å hjelpe.

Lokalt teamwork

Hjelpe gjør også Norsk Folkehjelp Midt-Troms. De har donert 500 redningsfolier til en verdi av 20.000 kroner. Hjelpearbeiderne får dermed mye mer å rutte med når de nå drar ned for andre gang.

– I medisinsk utstyr så er forskjellen mengden. Vi hadde heller ikke med oss avansert førstehjelpsutstyr sist gang. Da vi var der sist gang var det også mange færre frivillige. Ikke alle sår som ble plastret eller renset, Det var knallhard prioritering. Nå er det flere førstehjelpere og frivillige, som gjør at man kan fokusere på å gi flyktningene et bedre helsetilbud når de kommer i land, forteller Mona Martinsen.

Ville være med

Etter at Klaudiussen var i Lesvos har enormt mange spurt henne om hvordan det var og hvordan de kan hjelpe. Hun fikk også en telefon fra Lenvik Menighet.

– De hadde lest i avisen at vi skulle kjøpe inn dette utstyret, og ønsket å være med på finansieringen. 9. november skal det være en støttekonsert i Finnsnes Kirke med påfølgende internasjonal kafè. Alle inntektene går til dette formålet. Det er helt fantastisk at så mange har engasjert seg og lokalt teamwork på høyt nivå, fastslår hun.

May-Lill Klaudiussen viser med glede frem utstyret som nå skal sendes ned til Lesvos i Hellas. Foto: Amund Hansen
Flere av båtflyktningene er i dårlig forfatning og trenger medisinsk hjelp når de kommer i land. Foto: Amund Hansen