MALAGA/SPANIA: Det har han blitt en bedre syklist av, og har denne sesongen vært kaptein på det tidligere profflaget Andalucia Trebujena.

Varmegrader

Det er oktober. På himmelen skinner solen fra skyfri, blå himmel. Kvikksølvet viser 28 varmegrader, og bortover den lokale strandveien tråkker 22 år gamle Erlend Sundstrøm fra Salangen på den lette landeveissykkelen.

Han har på seg den røde drakten til det spanske sykkellaget Andalucia Trebujena, og drakten er selvsagt kort både på armene og beina.

I sør-Spania har sykkelrytteren fra Salangen funnet perfekte treningsforhold, og det er fjerde året han drar sørover for å trene om vinteren.

Må sørover

- Jeg stortrives i Malaga. Her kan jeg sykle gjennom hele vinteren, og temperaturen går sjelden under 10 varmegrader. Alternativet hadde vært å trene på sykkelrulle innendørs i Salangen. Her har jeg optimale treningsforhold, smiler 22-åringen.

Han kunne ha flyttet til sør-Norge for å finne et bedre treningsfellesskap, men valgte i stedet å reise videre sørover.

- Det er mye rimeligere for meg å trene, bo og leve i sør-Spania – i tillegg til at jeg kan trene ute hele vinteren. Her har jeg en dyktig ukrainsk trener som hjelper meg med treningsprogram og korrigerer meg underveis. Veldig nyttig, forteller Sundstrøm.

Kaptein på laget

Laget hans, Andalucia Trebujena, var tidligere et lag med kun profesjonelle syklister.

På grunn av den tøffe økonomiske krisen i Spania, mistet laget proffstatusen, sammen med flere andre spanske profflag. Nå er Andalucia Trebujena et elitelag bestående av opp mot 15 gode syklister. Et par av dem har vært proffsyklister og hevdet seg godt i de store rittene i Europa.

Sportsdirektøren plukket ut Erlend Sundstrøm til å være kaptein på laget. Det betyr at det er spurteren fra Salangen laget kjører for når han kjører ritt der løypeprofilen passer 22-åringen.

- Jeg er en typisk spurter, og sliter i ritt der det er mye klatring. Men klarer jeg å henge med, så er jeg ofte med helt der fremme når det kjempes om seieren. Da sykler laget for meg, og det er en tillitserklæring, mener Sundstrøm.

Med sine 180 centimeter og 80 kilo kroppsvekt så ruver den norske syklisten i det sykkelfeltet. Nettopp det at han er så stor og sterk gjør at han fort fikk en nøkkelrolle på laget.

Nesten 60 rittdager

Sykkelsesongen er over for denne gangen. Rittsesongen startet i februar, og ble avsluttet med en banekonkurranse i Portugal første helgen i oktober. Det ble nesten 60 rittdager for syklisten fra Salangen, og det er nesten bare proffene som har deltatt på flere ritt i år.

- Det ble en lang sesong, men veldig godt å kunne kjøre så mange ritt. Nå trapper jeg ned litt og går inn i en roligere periode, før vi begynner å kjøre opp mot en ny sesong. Fremover blir det mange, lange sykkelturer i Andalucia. De lengste treningsturene kan strekke seg til over sju-åtte timer i rolig tempo. Da rekker jeg ned til Gibraltar og tilbake til Malaga, ler Erlend Sundstrøm.

Sykkel og studier

Ved siden av sykkelsatsingen tar han et fulltidsstudium i ernæring. Etter en lang sykkelsesong har han mye skolearbeid å ta igjen i vinter.

- Ja, jeg må virkelig henge i for å ta igjen det tapte. Det håper jeg skal gå greit, men jeg må stå på. Studiet er veldig relevant i forhold til sykkelkarrieren min, så jeg får mye nyttig kunnskap som jeg kan bruke i hverdagen, forteller han.

I et land der det bugner over av deilig frukt og gode grønnsaker, så er det ikke vanskelig å leve sunt for en hardtsatsende syklist.

- Det eneste jeg sliter med, er brødmaten. Brødet i Spania er ikke veldig sunt, men jeg har god tilgang til havregrøt og får i meg det jeg skal, og vel så det, smiler 22-åringen.

Språkutfordringer

Siden Sundstrøm er kaptein på laget, så slipper han unna flere av jobbene som må gjøres når laget ligger i felt under konkurranser. Det er andre syklister på laget som henter mat og drikke til han, men av og til er det språkproblemer når beskjeder skal gis under konkurranser.

- Jeg prater litt spansk, men må innrømme at jeg ikke alltid skjønner det som blir sagt. Alle andre på laget er spanjoler, og de prater ofte veldig fort. Men jeg får stort sett med meg de viktigste beskjedene. Det er et par av syklistene som prater greit engelsk, forteller Salangen-rytteren.

Sesongen sett under ett er han rimelig greit fornøyd med. Det har blitt noen seiere i mindre spanske ritt, og gode plasseringer i et par større ritt. I Norge ble jeg nummer sju det første norgescuprittet, og var tredje beste rytter under 23 år. Så jeg er fornøyd med nivået jeg har holdt denne sesongen, og neste år håper jeg å løfte meg ytterligere et hakk eller to, sier Sundstrøm.

Tjener ingenting

Slik situasjonen er nå, så tjener han ingenting på sykkelsporten. Regnskapet går i null, fordi sykkellaget betaler alle utgifter i forbindelse med konkurranser, som reise, hotell og mat. Nå håper 22-åringen at han kan klatre opp til neste nivå, og få plass på et kontinentallag.

- Jeg legger ikke skjul på at jeg på sikt håper det er mulig å bli sykkelproff, slik at jeg kan leve av syklingen. Det er kun de aller beste som tjener gode penger på sykkelsporten, resten håper å tjene såpass at de kan overleve av sykkelsporten som levebrød. Foreløpig er jeg elite amatør, men jeg blir veldig skuffet om jeg ikke har kommet meg inn på et kontinentallag i løpet av det neste året, forteller Erlend Sundstrøm.

Prat med Portugal-lag

De aller beste syklistene i verden, som eksempelvis Alexander Kristoff, sykler på såkalte World Tour-lag. Lagene rett under det kalles Pro Tour-lag, mens kontinentallagene er på nivået under det. I Norge finnes det flere kontinentallag som Joker Merida og Team Ringeriks-Kraft.

Så langt har det vært en viss interesse fra et par portugisiske lag for Erlend Sundstrøm, men ingen konkrete avtaler er gjort.

- Jeg tviler egentlig på at jeg får noe kontrakt akkurat nå, men gjør jeg det godt i starten av sesongen neste år, kan mye skje i løpet av året. Det finnes flere portugisiske lag som er gode, men hadde jeg fått tilbud fra et av de norske kontinentallagene, hadde jeg takket ja tvert. Slik det ser ut nå, så fortsetter jeg på Andalucia Trebujena neste sesong, innrømmer Erlend Sundstrøm.

Jul i Salangen

Selv om profftilværelsen ligger et stykke frem, så ligger nå alle treningsforhold til rette for at 22-åringen skal utvikle seg i riktig retning.

- Ja, jeg kan ikke få bedre forhold. Nå blir jeg her nede i hvertfall frem til påske, så må jeg nesten se an hvor jeg konkurrer. Men før det blir det en tur hjem til Salangen til jul. Hvis ikke jeg kommer hjem til familie og venner i julehøytiden, blir det bråk. Så da må jeg nesten bytte ut bare asfaltveier med nord-norsk vinter i noen rolige juledager, ler Erlend Sundstrøm.

Det blir mange timer på sykkelsetet i vinter på Erlend Sundstrøm. De lengste treningsturene varer i over sju timer, og det er om vinteren grunnlaget legges for neste sesong. Foto: Erik Modal
Her er Erlend Sundstrøm i den røde sykkeldrakten til laget Andalucia Trebujena. 22-åringen er nå kaptein på laget. Foto: Erik Modal