SØRREISA: - Jeg var ikke klar over at noen hadde hacka seg inn på e-posten min og brukt den i et svindelopplegg, forteller Olsen til Folkebladet.

Vanlig svindelmetode

– Jeg ante fred og ingen fare før en venn kontakta meg og fortalte at han hadde fått en merkelig e-post fra meg. Der stod det at jeg var i Newcastle og var blitt frastjålet veska mi med penger, telefon og pass, forteller han.

- For å klare meg til jeg kom hjem, anmoda jeg om at han kontakta meg for å få nærmere anvisning på hvordan han skulle sende meg penger. Og det var ikke noe lite lån ”jeg” anmoda om, hele 1,100 pund eller omkring 14.000 kroner! Og takk og pris for at det var et så høyt beløp, for det fikk han til å se på e-posten med misstenksomhet. Jeg skulle ha fortalt om dette på facebook også, forteller han.

Kom ikke inn

Olsen prøvde så å gå inn på e-postkontoen eller facebook siden sin for å se hva dette var, men han kom ikke inn. Passordet var forandra og da han prøvde seg med å endre passord, fikk han tilbakemelding om at adressen var opptatt.

– Heldigvis har jeg et barnebarn på 17 som er selvlært dataekspert og jeg henta han. Nikolai satte i gang og han kom inn på kontoen via noen omveger. Etter litt kunne han rette opp kuppet og han fant også at det hele kunne spores tilbake til et telefonnummer, som viste seg å være i Nigeria.

Nytt passord

Nå har Olsen sørget for å skaffe seg nytt passord.

– Jeg har også sendt e-post til alle mine adresser og fortalt om svindelforsøket og jeg har heldigvis ikke hørt om noen som har prøvd å ”hjelpe” meg med penger, legger han til.

Han har også fått henvendelser fra bankene sine, som har gjort han oppmerksom på svindelforsøket.

- Det var direkte ubehagelig å oppleve dette. Det var noen som hadde tatt kontrollen over mitt private område, og det føltes ikke godt, legger han til.

– Vær mistenksom

Politioverbetjent Lena Semmingsen ved Lenvik lensmannskontor har ikke hørt om noen slike forsøk før, men anmoder folk om å være misstenksomme ved slike henvendelser.

– Før man gjør noe, bør man i alle fall ha snakka med vedkommende, sier hun.

IKT rådgiver ved Troms politidistrikt Alf Kåre Karlsen har derimot vært borti lignende tilfeller, de er dessverre ikke uvanlig.

- Det som er skremmende er at norsken i e-postene er meget bra og bærer ikke sport av dataoversettelse. For å ikke havne bort i noe slikt, bør folk være ytterst forsiktige med å åpne mailer vedlegg fra ukjente, sier han.