TENNEVOLL: I juni 2010 får Ann Hjørdis Nilsen tillatelse til å oppføre hytta på egen grunn på fjellet i Lavangen mot Trosen.

I løpet av sommer og høst blir hytta bortimot fullført før det kommer beskjed om stans i byggingen på grunn av innsigelse fra reindriftsforvaltninga. Siden har hun ikke kunnet ta den i bruk i fjellet hun har hatt glede av å vandre i siden ungdommen.

Innsigelse oversett

Det viste seg i ettertid at reindriftsforvaltninga på vegne av reinbeitedistriktet hadde kommet med et klart nei til oppføring av hytta overfor kommunen på bakgrunn av at området er et viktig kalvingsland. Ved det som den kaller en kutyme ble brevet fra reindriftsforvaltninga oversett.

SØVNLØS Ann Hjørdis Nilsen har ventet i fem år på om hytta skal rives og sier dette tærer på kreftene og gir søvnløse netter. Innen utgangen av oktober vil hun ha en avklaring.

Fylkesmannen i Troms og senere samme embete i Finnmark har stått på at hytta ikke kan stå, selv med en dispensasjonssøknad fra hytteeier fordi den i utgangspunktet er ulovlig oppført. Hytteeier har forsøkt å komme reinbeitedistriktet i møte ved å avtale ikke å bruke hytta i kalvingstida.

- Reindriftsnæringa forsvarer sine næringsinteresser og viser til at det over lang tid er gjort inngrep i deres områder og mener hytta står på aktuelt kalvingsland, sier rådmann Erling Hanssen.

Vil ha en avklaring

- Det er selvfølgelig ingenting jeg heller vil enn å kunne ta hytta i bruk, meddeler Nilsen overfor rådmannen og hun vil heller ikke at saken skal trekke ut i tid. Dersom hun skal ha glede av hytta og kunne bruke den i noen år, vil hun ha en snarlig avgjørelse. Hytta er oppført i et svært bratt fjellparti uten muligheter til å komme til med noe motoriserte kjøretøy, noe hun har påpekt overfor reindrifta.

- Den langvarige uvissheten i saken har tæret på både krefter og humør, forvoldt mange tunge stunder og søvnløse netter. Jeg føler at jeg ikke greier å ha det slik særlig lengre, og vil gjerne ha en endelig avklaring innen 31.10 i år, skriver hun til rådmannen. Om det skjer er uvisst all den tid politikerne i formannskap har vedtatt at de ikke uten videre vil gi seg i saken og ønsker å ta den opp på det de kaller for et overordna politisk nivå.

Høyeste nivå

- Hva betyr det, rådmann Erling Hanssen?

LITE GLEDE Rådmann Erling Hanssen i Lavangen.

- Det er ingen ankemuligheter i denne saken, så administrativt kan vi ikke gjøre mer. Politikerne har uttrykt et ønske om å gå videre med den og da på et politisk nivå. Det innebærer å snakke med departement og politikere om så på høyeste nivå, forteller rådmannen. - Ann Hjørdis Nilsen har venta lenge nok i denne saken, jeg synes forferdelig synd på henne, sier han videre og må nå vurdere om saken har versert i for lang tid slik Nilsen uttrykker det. I så fall må han utferdige et vedtak om å rive hytta.

Erstatningsansvar?

Hanssen er klar på at som tredjepart er ikke hytteeier ansvarlig for feil i den kommunale saksgangen og han ser at det kan gå mot en erstatning dersom hytta må rives.

- Vi må eventuelt gå i en dialog med hytteeier om en kompensasjon i denne saken dersom det kommer til riving, framholder han og legger til at kommunen er forsikret i erstatningsoppgjør av denne karakter.