SALANGSVERKET: Som det eneste i Nord-Norge er prosjektet ”Kjør for livet” landet i Salangen. Geir Strand og Øystein Løkse skal være lokale veiledere for fem ungdommer fra Salangen, Lavangen, Gratangen og Dyrøy på klubbkveldene.

Fem ungdommer

Tirsdag kveld var daglig leder Edvard Halgunset for ”Kjør for livet” og Reidulf Wormdal i fagutvalget på plass i verkstedlokalet de leier av Salangsfisk AS på Salangsverket. Folkebladet traff dem like før de skulle treffe foreldre og ungdommene for aller første gang.

– Da det skulle etableres en klubb i Troms falt valget på Salangen. Vi hadde informasjonsmøte og hørte på en veldig engasjert ordfører. Men at det var et samarbeid mellom flere kommuner var også avgjørende for oss, sier Halgunset.

I Salangen har den interkommunale PP-tjenesten tatt ansvar for å plukke ut ungdommene.

– Det varierer litt fra plass til plass hvordan ungdommene blir plukket ut. Vi har et fast opplegg på at det skal være fem ungdommer. Det skal ikke være flere enn at hver og en har en verdi, at det skal merkes om en av dem er borte. For mange ungdommer er det nok enklere å forholde seg til ei gruppe på fem enn en hel skoleklasse. Det er godt for dem å forholde seg til ei gruppe der de også vil bli sett, sier Halgunset.

Overføringsverdi

– Det er snakk om ungdom som er spenningssøkende og at de kanskje ikke helt får utløp for det i for eksempel skolen. Det kan være snakk om gokart, ATV, snøskuter, bilcross, trike eller andre ting. Vi kjører mange forskjellige prosjekt. Vi tror det er viktig at de får vise fram noe av det de kan i sammen med voksne, sier Wormdal.

– Mestring er et stikkord for oss, sier Halgunset.

– En mestring på denne arenaen har også overføringsverdi til andre arenaer. Det blir skrevet rapport fra alle klubbkveldene våre, og det er veldig mange gladhistorier i forhold til både skole og fritid. Mange blir bedt i bursdager igjen, de begynner å møte opp på skolen og får bedre karakterer, for å nevne noen, sier Wormdal.

Kartlegging

En kveld i uka, tre timer hver gang skal de møtes for skruing og fartsfylte opplevelser. Men først skal veilederne jobbe med å finne fram interessefeltene til hver enkelt.

– Jeg ble med fordi det ser spennende ut. Jeg tror vi kan hjelpe noen unge slik at de ikke faller utenfor, sier Løkse.

– Jeg har arbeidet med ungdom tidligere og prøvd å få til noe lignende uten å klare det. Vi har ingen motorklubb i Salangen. Jeg tror dette vil bli veldig interessant, sier Strand.

– Hvor lenge varer dette opplegget?

– Så lenge som mulig. Men i første omgang til neste sommer, sier Halgunset.

– Dette er jo midt i blinken i forhold til omlandet. Det blir interessant å følge fremover. Får ungdommen er god ”drive” her må vi få med nabokommunen på en videreføring, sier ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp).

Holdningsskapende

Kjør for livet har to samlinger i året med faglige foredrag for veilederne.

– Vi har fokus på fire hovedtemaer. Det er livsstil, sosial kompetanse, trafikksikkerhet og tilrigging. I høst er det sosial kompetanse som er hovedtema. Vi jobber litt holdingsskapende den første biten av klubbkveldene. Den første halvtimen er det fokus på disse områdene. Det er viktig at ungdommene får input som er relevant, sier Wormdal.