Forslaget ble skrevet på partiets gruppemøte denne uka, og sendes nå til Ap, SV, V og Krf i et forsøk på å sanke nok stemmer til å berge 339-skvadronen og hovedbasen.

Forslaget

Forslaget er i tre punkter og lyder som følger:

1. Stortinget ber regjeringen sikre at det norske forsvaret har helikopterstøtte for Hæren lokalisert på Bardufoss.

2. 339-skvadronen videreføres.

3. Hovedbasen for helikopter holdes på Bardufoss, inkludert operativ og teknisk ledelse, utdanning, trening, vedlikehold, logistikk og administrasjon.

– Vi har hatt litt dialog med de andre partiene, men vi har foreløpig ikke drøftet forslaget igjennom. Det viktigste for oss nå er at vi fikk laget forslaget, sier Sps forsvarspolitiske talsperson, og medlem av utenriks- og forsvarskomiteen, Liv Signe Navarsete, til Folkebladet.

Selve drøftingen av forslaget vil starte til uka.

Samle flertall

– Vi håper selvsagt å samle flertall. Sentrumspartiene er klare, tror jeg. Venstre er klar. Krf er jeg litt mer usikker på, men de er samtidig veldig for helikopter. Jeg håper at vi sammen kan lage et forslag Ap kan være med på. Ap er jo veldig klare på at Hæren skal ha helikopter, og det er jo helt sikkert at NH90 ikke er løsningen, sier Navarsete.

Hun sier at nå får folk se hva Ap mente med sine uttalelser om at de skal berge helikoptervirksomheten på Bardufoss.

– Vi får se litt mer når vi har fått diskutert forslaget vårt, sier Navarsete.

Hun er usikker på om det blir en avklaring allerede i løpet av neste uke.

– Det vet jeg ikke. Men det er viktig å få gjort avklaringer så fort som mulig. Nå begynner usikkerheten å bre seg. Nøkkelpersoner kan komme til å søke seg bort for å finne nye jobber, og derfor er det viktig at dette ikke drar ut i tid, sier Navarsete.

Etter å ha besøkt Nato-hovedkvarteret i forrige uke sier Navarsete at Nato er klar på at brigadestruktur er det viktigste hærelementet. Og da en hær med helikoptermobilitet, som alle Nato-lands hærstyrker har.

– Vi må ha en Hær som står i stil med andre Nato-land, slår Navarsete fast.

håper: Sps forsvarspolitiske talsperson, Liv Signe Navarsete, håper de andre partiene slutter seg til forslaget. AP sitter på nøkkelen.Foto. Jan-Erik Bergstad Foto: Jan-Erik Bergstad