FINNSNES: – I november/desember 2015 har både rådmannen og ordføreren ved flere anledninger forsøkt å få en minnelig løsning mellom partene på plass, men lyktes ikke, heter det i saksdokumenter som er lagt ut i forbindelse med at Utvalg for miljø og forvaltning behandler saken 28. januar.

Nygård Eiendom AS ønsker nemlig å gjennomføre en oppgradering av det eksisterende krysset ned til Refa Brygge, samt til å utføre en mindre utfylling i sjø. Noe Lenvik kommune vedtok å gi tommel opp til i november i fjor. Nabo Midtfylket Eiendom AS har imidlertid påklaget vedtaket.

En rekke innvendinger

Midtfylket Eiendom har påklaget vedtaket fordi de mener at tiltakene hos naboen vil gi flere negative effekter for dem. Det vises blant annet til at en ny avkjørsel ned til Refa vil redusere de fremtidige utviklingsmulighetene til Midtfylkets Eiendom, samt at deres atkomst til kai ikke er vurdert eller hensyntatt. Det poengteres også i klagen at den planlagte utfyllinga i sjø vil betydelig forringe Midtfylkets Eiendoms bruk av egen kai. Klagen inneholder en rekke andre momenter, blant annet manglende høring fra faginstaner.

Klager får imidlertid ikke gehør for sitt syn hos rådmannen, som i sin innstilling legges an til å ikke ta klagen fra Midtfylkets Eiedom til følge.

– Dersom en søknad om byggetillatelse er i tråd med gjeldende plan, lov eller forskrift og tiltakshaver har alle privatrettslige rettigheter søknaden forutsetter så har bygningsmyndigheten ikke anledning til å avslå søknaden, heter det i rådmannens vurdering av saken, ført i penn av teknisk sjef Geir Fredriksen.

Både utfylling i sjø og oppgradering av kryss er tiltak som anses å være i tråd med reguleringsplanen for området.

– Videre ble det sendt nabovarsel til Statens vegvesen, og kommunen/søker mottok ingen merknader derfra.

En bedre situasjon

Rådmannen mener også at oppgraderinga av krysset ned til Refa brygge vil gi en betydelig bedre løsning enn i dag.

– Godkjent oppgradering av krysset fører til bedre stigningsforhold i kryss, avkjørselens kjørebaner og svingradius i kryss utvides, slik at lastebiler og vogntog kan kjøre til og fra Nygårdeiendom på en betydelig mer forsvarlig måte, konstateres det.

Dersom Utvalg for miljø og forvaltning velger å følge rådmannens innstilling i saken, vil den bli sendt til Fylkesmannen i Troms for endelig avgjørelse.

Folkebladet har vært i kontakt med advokat Karl Erik Bernt fra Steenstrup Stordrange, som kjører klagesaken for Midtfylket Eiendom. Bernt hadde imidlertid ikke anledning til å kommentere saken mandag.

Bestemmelse er lovstridig

Lenvik kommune innførte bestemmelse som ga ”all makt” til naboen.

FINNSNES: I Sentrumsplan Finnsnes er det vedtatt en bestemmelse som gjelder eksklusivt for Nygård-området. Nærmere bestemt at det det ved søknader om rammetillatelse må foreligge skriftlig samtykke fra direkte eller indirekte berørte grunneier, offentlig myndighet og andre rettighetshavere i området.

– Tanken bak var at man i et nokså kompakt område skulle forsøke å få til omforente løsninger, men så ser vi at denne bestemmelsen også gir effekter som vanskeliggjør tiltak, sier teknisk sjef i Lenvik kommune, Geir Fredriksen.

Som i nabotvisten mellom Midtfylket Eiendom AS og Nygård Eiendom AS, hvor førstnevnte ikke har gitt sitt samtykke til naboens planlagte tiltak på egen eiendom.

”Etter rådmannens vurdering er den aktuelle planbestemmelsen lovstridig, og den må revideres/endres gjennom en «mindre reguleringsendring», konstaterer rådmannen om bestemmelsen.

I den pågående saken innstilles det på å midlertidig dispensere fra bestemmelsen.

– Er det en stor prosess å revidere denne bestemmelsen fra sentrumsplanen?

– Det er det vi skal i gang med å finne ut av nå, sier Fredriksen.

Han kjenner ikke til at bestemmelsen har påvirket utfallet av andre rammesøknader.

– Mange måneder forhefta

Nygård Eiendom AS har store planer, men er blitt voldsomt forheftet av den pågående nabotvisten.

FINNSNES: – Vi har store planer hvor det skal rokkeres en del inne i bygget her, samt at vi skal ha inn den største og fineste dagligvarebutikken i Midt-Troms, opplyser styreleder i Nygård Eiendom AS.

De planlagte tiltakene med utfylling i sjø og oppgradering av avkjørselen henger sammen med de formidable utviklingsplanene på Refa Brygge. Tiltak som er tenkt gjennomført i løpet av ett års tid.

– Vi har en kjempestram tidsplan, og er blitt voldsomt forhefta med mange måneder på grunn av denne saken.

Nygård Eiendom AS fikk først tillatelse av Lenvik kommune til å gå i gang med tiltakene. Da Midtfylket Eiendom AS klaget fikk denne oppsettende virkning. Nå håper Myre på at et positivt vedtak i Utvalg for miljø og forvaltning i tråd med rådmannens innstilling.

– Jeg tror jo at kommunen har innsett at de har gjort en del feil. Blant annet er det ganske så håpløst at en nabo skal ha vetorett på alt man skal gjøre på egen eiendom. Det pussige er at denne bestemmelsen aldri var med de to gangene Sentrumsplanen var ute til høring, poengterer Myre.

Teknisk sjef Geir Fredriksen i Lenvik kommune forteller at bestemmelsen i sentrumsplanen ga noen uønskede effekter. Foto: Trond Sandnes