FINNSNES: Lenvik kommune, blant 20 andre, er tatt ut til å være med i et prøveprosjekt hvor omsorgstjenestene finansieres av staten.

- Det er en gladnyhet av dimensjoner, sier gruppeleder for Frp i Lenvik kommune, Line Miriam Sandberg.

Sandberg er også leder av helse og omsorgsutvalget i Lenvik.

Det er i alt 156 millioner kroner som skal fordeles på de 20 forsøkskommunene.

- Målet med denne ordningen er at brukerne skal få lik hjelp uansett hvordan det står til med kommuneøkonomien. Pengene er øremerket og følger nå brukerne, noe vi i Frp har jobbet lenge for, sier hun.

- Endring til det bedre

Senest i dag, fredag, kan Folkebladet melde at Lenvik kommune har vedtatt å kutte ti sykehjemsplasser, samt syv årsverk ved Finnsnes omsorgssenter.

- Som en konsekvens av at vi er på ROBEK får vi naturligvis økonomiske utfordringer og må finne innpass for å få budsjettet i havn. Nå får kommunen øremerkede midler som går direkte til omsorgstjenestene, sier Sandberg uten å si noe om tilskuddet vil ha noe å si for kuttvedtaket.

- Det skal ikke være slik at man er avhengig av en god kommuneøkonomi for å yte god omsorg for de eldre, sier hun og fortsetter:

- Jeg håper dette vil bidra til at vi som kommune vil se ei endring til det bedre. Dette er ei direktefinansiering i forhold til hvor mange pasienter vi har og deres individuelle behandlingsområder.

Sandberg utelukker ikke at kommunen uansett må se på stillingsprosenten i forhold til antall pasienter, siden dette er øremerket midler til omsorgstjenestene.

- Vi må se på om kriteriene for det statlige tilskuddet også omhandler stillingsprosenter - og jeg håper det slår ut positivt, sier hun.

- En del arbeid

I praksis vil imidlertid prøveprosjektet, ifølge Sandberg, bety at dersom kommunen skulle få økonomiske utfordringer knyttet til for eksempel skole og barnehage, eller andre poster, vil ikke omsorgsbudsjettet røres for å finne inndekning.

- Omsorgsarbeidet vil nå håndteres på en helt annen måte, sier hun og poengterer:

- Det vil i tiden framover bli en del arbeid for Lenvik kommune. Vi må kartlegge omsorgstjenestene vi har slik at tilskuddet forvaltes på riktig måte.

- En seier

Forsøksordningen skal vare i tre år og pengene kan, ifølge Frps hjemmeside, gå til flere ansatte eller rehabilitering.

Eldregeneral i Frp, Bård Hoksrud, uttaler på partiets egen hjemmeside at dette er en seier for kommunens eldste.

- Men også de ansatte i kommunene som får mulighet til å være med på å videreutvikle eldreomsorgen med statlige midler, sier han.

- Gode nyheter

Ordfører i Lenvik kommune, Geir-Inge Sivertsen (H), er glad for at hans kommune ble trukket ut til prøveprosjektet.

- Dette er gode nyheter, sier han og forklarer at det er to modeller som skal testes ut.

Lenvik kommune har fått tildelt «modell B» som betyr øremerkede midler som legger kommunale kriterier til grunn.

«I denne modellen skal det prøves ut om øremerket sektortilskudd til kommunen gir økt likebehandling og riktigere behovsdekning. I denne modellen står kommunen for både tildeling, tilbud og produksjon av tjenester. Forsøket skal ikke føre til en forringelse av tjenestene til nåværende og framtidige brukere.»

- Det er en kjent sak at vi drifter for dyrt på dette området og ved å delta i dette kan vi få belyst tjenesteproduksjoner som vil være til hjelp i framtida. Det er imidlertid ikke enda klart hvor mye vi får, sier han.

- Spennende

Ifølge ordføreren er det alltid spennende å være en forsøkskommune, noe Lenvik kommune tidligere har vært flink til å melde seg som.

- Når det er sagt, krever det noe av en organisasjon å være med i et slikt prosjekt når drifta skal gå parallelt. Det er uansett spennende og kan gi gode muligheter for å utvikle seg til det positive, sier Sivertsen.

Gruppeleder for Lenvik Frp og leder av helse og omsorgsutvalget i kommunen, Line Miriam Sandberg, er glad over den statlige finansieringen. Foto: Tom Benjaminsen
Ordfører i Lenvik kommune, Geir-Inge Sivertsen (H), synes det er spennende å være en forsøkskommune hva gjelder den statlige finansieringen av omsorgstjenestene. Foto: Reidar Ingebrigtsen