BJORELVNES: – Nå kan jeg si at MS var noe jeg hadde - det er ikke lenger noe jeg har, sier Wibeke Iversen (36) med et stort smil.

For sykdommen, som i 12-13 år kontinuerlig og på hissig vis har brutt henne mer og mer ned, er sparka dit pepper`n gror. Iversens primær progressive MS er historie. Og det er takket være stemcellebehandlinga hun har gjennomgått i Mexico.

– Det er tre uker siden vi kom hjem fra Mexico. Det er på en måte uvirkelig at dette har skjedd - at jeg har vært der og fått denne behandlinga, sier Iversen.

For det er faktisk bare rundt fem måneder siden ideen oppstod. Da det ble etablert ei støttegruppe for Wibeke, og at det ble satt igang et formidabelt engasjement for å samle inn penger til stamcellebehandlinga.

Sykdomsfri hverdag i sikte for Wibeke Tusenvis har engasjert seg for MS-syke Wibeke Elisabeth Iversen. Nå er billetten til behandlingssenter i Mexico i boks. Gikk på skinner

Enkelt forklart gjør stamcellebehandlinga at minnet i kroppen restartes, men det er ingen enkel affære å gjennomgå. Man utsettes for nokså heftige runder med medisiner og cellegift, og behandlingsløpet  kan vare opp til åtte uker. For Iversen sin del tok det bare fire uker.

– Jeg gjennomgikk grundige undersøkelser før de startet opp behandlinga, og disse viste at jeg var i skammelig god form. Det visste jeg egentlig  fra før ettersom jeg har vært sjekket opp og ned i mente opp gjennom årene - for å si det sånn så er jeg i god form til å være så sjuk, ler Wibeke.

Noe annet som var skammelig godt, var 36-åringens evne til å tåle de heftige rundene med cellegift.

– Jeg ble egentlig bare litt slapp.

Det meste gikk på skinner under oppholdet i Mexico, og både Wibeke og moren, Helen Iversen, som reiste med henne, er full av lovord om klinikken som tok seg av stamcellebehandlinga.

– Folk er så godhjertet Drømmen om stamcellebehandling er innen rekkevidde for MS-rammede Wibeke Elisabeth Iversen fra Bjorelvnes. Fortsatt en vei å gå

En MS-fri kropp til tross, så er det ennå for tidlig å si hva utfallet av stamcellebehandlinga blir for Iversen. 36-åringen må vente og se om skadene som sykdommen har påført kroppen også forsvinner.

– Man kan regne med å vente fra tre måneder til tre år før man merker bedring, så nå gjelder det å være tålmodig.

Noen små forbedringer har Iversen merket allerede, som at hun ikke lenger lider av den ekstreme trøttheten som tidligere. Og at hun er klarere i hodet.

– Men jeg har vært i ganske dårlig form etter at jeg kom hjem. Jeg er veldig skjelven, og klarer liksom  ikke å gjøre noe. Det har nok sammenheng med behandlinga og alle den sterke cellegiften og steroidene jeg har fått, forklarer Iversen,

Tilbake til Mexico

36-åringen har fått høre mange historier om andre MS-syke som er blitt friske gjennom stamcellebehandling. Blant annet har hun fått høre om ei kvinne, som deltok i bakkeløp kun seks måneder etter å ha fått behandlinga.

– Jeg synes det disse historiene høres veldig bra ut, og de gir meg håp. Jeg har også troen på at det skal gå veien for min del, men jeg orker ikke å ta det som en selvfølge at det skal bli sånn, sier Iversen.

Året etter behanldinga, og især de tre første månedene, må hun være veldig forsiktig med å utsette seg selv for smitte. I tre måneder må 36-åringen belage seg på å stort sett holde seg hjemme, og dersom noen skal omgås henne må de bruke munnbind. Et helt år må Iversen vente med å unngå store folkemengder.

– Så jeg skal ikke på noen store konserter med det første, humrer hun.

– Hva ser du frem til nå?

- Jeg ser frem til at ett år er gått, og til at alt begynner å ordne seg. Jeg ser frem til å forhåpentligvis komme i bedre form, og kan gjøre enkle ting som å ta vare på meg selv og lage middag selv uten problem.

En konkret ting ser hun for seg at hun skal gjøre i 2016.

– Da vil jeg reise tilbake til klinikken i Mexico og vise alle hvor bra jeg er blitt, smiler hun.

Wibeke Iversen har beholdt humøret selv om formen ikke er helt god.Her med mora, Helen Iversen. Foto: Maria Holm Simonsen
Her høstes Wibekes stamceller under oppholdet på klinikken i Puebla i Mexico. Foto: Privat
Wibeke Iversen skryter voldsomt av måten hun ble tatt vare på i Mexico. Foto: Privat