SØRREISA: – Skal jeg være ærlig så må jeg innrømme at vi hadde lagt opp til at det kanskje skulle komme 20-30 stykker, for det var omtrent så mange som kom sist gang vi hadde et slikt folkemøte, forteller ordfører Jan-Eirik Nordahl i Sørreisa kommune.

Det var imidlertid langt flere som kom til møtet i Sørreisa tirsdag kveld. Nordahl anslår at rundt 120 personer var på plass i Kulturhuset.

La frem rapport

Under møtet la Telemarksforskning frem rapporten ”Sørreisa kommune som fortsatt egen kommune - fordeler og ulemper”.

– I rapporten fremkommer det blant annet at Sørreisa har mistet 112 arbeidsplasser de ti siste årene, men til tross for det har klart å holdt stand i forhold til befolkningsutvikling. Den demografiske utviklinga er positiv, og ifølge prognosene til Statistisk Sentralbyrå vil Sørreisas befolkning øke frem til 2040 – det er bare det at denne økninga kommer på de som er i alderen 67 pluss, opplyser Nordahl.

God stemning

Ordføreren opplevde stemninga under møtet som god, og at publikum stilte mange gode og relevante spørsmål.

– Hvilken følelse har du i forhold til folkeopinionen?

– Vi har mange i Sørreisa som er kritisk, og det skal de få lov til å være, men selv om mange ytret seg negativt om kommunereformen så kan jeg ikke si at utfallet hadde blitt sånn eller sånn dersom vi hadde hatt mentometerknapper.

– Du og fem andre ordførere var ute tirsdag og uttalte dere positivt om en ny struktur. Ble det et tema under møtet?

– Nei, men det er klart at vi må fortelle om prosessen som pågår og hva vi gjør. At vi pliktoppfyllende følger opp regjeringas pålegg om å utrede en ny struktur, og at vi er seks kommuner som har satt oss sammen for å komme frem til en intensjonsavtale, sier Nordahl.

Intensjonsavtalen, som vil romme kommunenes krav og forventninger til en eventuell ny kommune, skal være på plass seinest 21. april.

– Det betyr at vi vil legge opp til et nytt folkemøte i begynnelsen av mai, der denne intensjonsavtalen med sine fordeler og ulemper legges frem. Videre er målet at vi skal ha folkeavstemming i slutten av mai – for det er folket som skal få bestemme, avslutter Nordahl.

KRITISK: Ordfører Nordahl forteller at det er mange kritiske røster i Sørreisa i forhold til kommunereformen. Foto: Trond Sandnes