Johannes Haldorsen (58) fra Sørreisa sikret seg seier i sitt andre heat på lørdag på Evertmoen Motorstadion i Brøstadbotn.

58-åringen lar hendene gli rundt på rattet på sin gamle Mazda 626, en 93-modell med V6-motor.

– Joda, selv om man er blitt en garvet bilcrosskjører er gleden den samme. Det er sånn at jeg kan gå i en slags lykkerus hele dagen over den ene seieren. Det er jo ikke slik at den egentlig har så stor betydning, men det å vinne er for meg veldig spesielt. Særlig når man begynner å nærme seg pensjonistalder, og fremdeles kjører så fort at det holder til seier.

– Dette blir man aldri for gammel til - se video her.

Johannes sier at hans første befatning med bilcross kom da han startet i et løp på Karlstad. Han forteller at han kjørte fram til i 1991, da han trakk seg tilbake av helsemessige årsaker. Men lysten har kommet tilbake, og 58-åringen forteller at han i fjor stilte i to løp.

– Mazdaen din har forhjulstrekk, er det bra på en slik bane?

– Vel, for meg fungere det fint, men jeg ser jo at mange kjører bakhjulsdrevne biler. Det som er viktig er at du vet hva du gjør, og hvordan bilen oppfører seg.

Hva sier kjerringa di til at du raser rundt i stor fart på en bilcrossbane?

- Akkurat denne gangen er hun på ferie på Fillipinene, så da går det greit. Neida, hun ar sett meg kjøre, og vi har jo også to barn som kjører.

– Joda, etter mange års opphold kom lysten tilbake. Jeg har jo oppholdt meg i bilcrossmiljøet hele tida, og har blant annet vært løpsleder i flere løp.

Johannes forteller at han nok kommer til å være litt sjeldnere med på bilcrossløp enn det han var tidligere.

– Men jeg må jo enda ha en fot innefor miljøet, sier han.

Ny bane bygd i 2004

Løpsleder Leif Hermod Jenssen opplyser at 65 biler var med i helgas bilcross-stevne på Evertmoen motorsportanlegg. Bilcrossbanen i Dyrøy ble bygd i 1986, og man har senere bygd ny bane i 2004 som er 930 meter lang.

Grunnen til at man bygde ny bane var at den gamle ikke tilfredsstilte dagens krav til en bilcrossbane.

- Hvordan er det med de som kjører bilcross, er de veldig opptatt av pokaler og plasseringer i løpene de er med i?

– Det vil jeg absolutt si at de ikke er. De kommer for å oppleve stemningen i bilcrossmiljøet. Jeg tror at når det gjelder støvsamlerne i hyllene er de mer til irritasjon for kjerringene enn til glede for de som eier dem.

Jenssen opplyser at løpet i helga er et kvalifiseringsløp til Landsfinale Nord som kjøres her i Dyrøy 9. september, Dette er et av totalt åtte kvalifiseringsløp, og for å få starte her 9. september må man ha med seg tre kvalifiseringsløp.

– Ypperlig motorcrossbane

Jenssen sier at for publikum er banen på Evertmoen en ypperlig plass å besøke for de som vil oppleve eksos, røyk og litt fart og spenning.

– Publikum sitter høyt, og ser store deler av løpet, og er det ikke derfor de kommer?

Jenssen sier at unge sjåfører som lærer seg å beherske bilen under ekstreme forhold på en bane får erfaringer som gjør dem til meget gode sjåfører.

– Og her kan de rulle rundt med bilen og gå uskadet ut - det er det ikke sikkert man kan gjøre i trafikken, sier løpslederen.

Martine kjørte forsiktig

15-åringen Martine Hagerupsen som Folkebladet hadde en reportasje på tidligere i uka, stilte i lørdagens løp.

– Jeg ble jo nokså langt bak i de andre, men jeg kjørte veldig forsiktig, og jeg kjenner jo at jeg har lang vei å gå når det gjelder det å holde kontrollen på bilen i stor fart, særlig når skrenten kommer. Men jeg gir meg ikke, dette skal komme etter hvert, sier Martine.

Til slutt stakk Johannes Haldorsen av med seieren i veteranklassen. Øystein Løkse (NMK Bardu) vant senior-klassen, Barbro Storvoll (NMK Dyrøy) vant dameklassen, mens Thomas Amunsen (NMK Hålogaland) vant junior-klassen.

MYE RØYK OG EKSOS: Mange tøffe heat og mye underholdning for publikum som var møtt fram på Evertmoen motorsportanlegg. Foto: Stein Wilhelmsen
STYRTE LØPENE MED HARD HÅND: En myndog løpsleder Leif Hermod Jenssen gir her instruksjoner til sjåførene. Foto: Stein Wilhelmsen