28. september skal politikerne i Lenvik kommunestyre ta stilling til om kommunen skal ta opp ytterligere 13,85 millioner kroner i lån for å ferdigstille Olderhamna fiskerihavn på Finnsnes. Formannskapet har allerede gitt tommel opp til tiltaket selv om prinsippet om selvkost er totalt uoppnåelig.

– I intensjonsavtalen til Senja kommune heter det at låneopptak som kan gi økonomiske utslag for den nye kommunen, skal godkjennes av fellesnemnda. Derfor vil jeg anta at det må opp i fellesnemnda dersom kommunestyret i Lenvik vedtar et låneopptak på nesten 14 millioner kroner til Olderhamna-prosjektet. Hadde prosjektet medført selvkost hadde det være noe annet, men det har jeg forstått at det ikke gjør i dette tilfellet, påpeker Jakobsen.

Dilemma som måtte komme

Berg-ordføreren understreker at dette er et dilemma som måtte komme før eller senere i forbindelse med sammenslåingsprosessen.

– Det blir sikkert flere sånne saker fremover, og ikke bare fra Lenvik. Det er jo et par år igjen til Senja kommune er en realitet, og det skal godt gjøres at det ikke kommer flere slike situasjoner, mener Jakobsen.

TORSKEN Fred Ove Flakstad, nedtleder av Fellesnemnda, opplyser at også Torsken kommune vil komme i den situasjonen at politiske vedtak må godkjennes av fellesnemnda.

Fred Ove Flakstad, ordfører i Torsken kommune og nestleder av fellesnemnda, mener også at det kan høres ut som om Olderhamna-saken – dersom Lenvik kommune vedtar økt låneopptak – må behandles av fellesnemnda.

– Prosjektene som allerede ligger inne på hver enkelt kommunes økonomiplan den neste fireårsperioden kan gjennomføres uten godkjenning fra fellesnemnda. Er det imidlertid nye investeringer, eller et tiltak som medfører store kostnader utover det som ligger i økonomiplanen, skal det videre til fellesnemnda, sier Flakstad.

Overformynder-funksjon

Torsken har et eksempel på en slik sak, som opprinnelig ligger inne i økonomiplanen, men som likevel kommer til å legges frem for fellesnemnda.

– Det handler om skolebygg, der vi i stedet for renovering ser på et nytt bygg i stedet. Ettersom kostnadene med det blir større enn opprinnelig tenkt er det åpenbart at det eventuelt må behandles i fellesnemnda.

Flakstad kjenner ikke deltaljene i Olderhamna-saken, hvorvidt prosjektet ligger inne i Lenvik kommunes økonomiplan, men mener saken eventuelt må til fellesnemnda på grunn av det økte kostnadsbildet.

– Er fellesnemnda nesten som en overformynder for kommunene?

FISKERIHAMN Berg-ordfører Roar Åge Jakobsen lurer litt på hva man egentlig skal med en fiskerihavn på Finnsnes.

– Ja, og tanken er at hver kommune ikke skal låne seg opp veldig i forkant før sammenslåinga, slik at den nye kommunen får større kostnader enn tenkt. Det er også derfor det er tatt utgangspunkt i det som ligger i kommunenes økonomiplaner, for det er vanskelig å skulle kutte tiltak som allerede er politisk vedtatt. Eventuelle nye låneopptak må imidlertid behandles av fellesnemnda, sier Flakstad.

Lenvik-ordføreren uenig

Ordfører Geir-Inge Sivertsen i Lenvik kommune er ikke enig i Jakobsen og Flakstads konklusjon.

– Vesentlige investeringer skal klareres med fellesnemnda, men med Olderhamna-prosjektet, som delvis ligger inne i økonomiplanen, er det snakk om en tilleggsfinansiering. At en sånn sak må til fellesnemnda er i hvert fall nytt for meg, og må i så fall presenteres av fellesnemnda, sier Sivertsen.

– Hva er din holdning til Olderhamna-saken?

– Nei, min holdning er at den er en forbannet drittsak, og i utgangspunktet har jeg nok den samme holdninga som sikkert de fleste andre har, om at vi har brukt nok penger der. Samtidig må vi ivareta våre forpliktelser for området, og for de som er der, og forsøke å få det ferdigstilt.