BARDUFOSS: Det sier stortingsrepresentant Regina Alexandrova (H) til Folkebladet.

– Regjeringen gjør en del omlegginger på helikoptersiden for å styrke spesialstyrkenes operative evne. Men det blir ingen flytting av 339 skvadronen fra Nord-Norge før NH90 og redningshelikoptrene er fullt ut operative. Det er viktig at Forsvaret og Hæren hele tiden har større enheter som kan flytte folk, sier Alexandrova.

Hun sier også at Bell 412 skal øve og trene med Hæren slik at de ikke mister sin helikopterstøtte.

– Selv om NH90 ikke kan operere som et Bell-helikopter har maskinen større kapasitet til å flytte en større mengde folk hvis det skjer store hendelser.

2. bataljon berget

Det blir ingen flytting av 2. bataljon på Skjold. Investeringene i artilleri og kampluftvern skyves litt ut i tid, men det kommer.

– Det skal gjøres en landmaktstudie som blant annet skal se på hvordan Hæren og Heimevernet kan jobbe tettere og bedre sammen. Det er viktig å si at denne studien ikke skal starte på bunn, vi har allerede mye god materiale som ligger til grunn. Studien skal være ferdig alt i 2017, sier Alexandrova.

LTP er satt opp i tre faser. Første fase, som skal skje i 2017, går ut på å fylle opp tomme lagre. Med ammunisjon, materiell og styrke beredskapslogistikken. I 2017-2019 skal alle forsvarsgrener trene og øve mer. Kystvakta, fregattene og korvettene skal seile mer.

Det er også klart at Kystvaktbasen på Sortland berges, alliert treningssenter i Åsegarden legges ned og Andøye flystasjon legges ned. Når de gamle Orion-flyene fases ut skal det kjøpes inn fire nye som skal lokaliseres på Evenes.

FLYTTER: 339 skvadronen vil på sikt flyttes fra Bardufoss. Foto: Jan-Erik Bergstad