FINNSNES: Nøyaktig klokka 10 onsdag morgen ble statsbudsjettet for 2016 tilgjengelig for offentligheten.

Se Finansministeren legge fram budsjettet direkte her.

Midt-Troms er ikke nevnt til det kjedsommelige i budsjettet, men dette er noe av det vi har funnet så langt:

• Regjeringen foreslår å bevilge 441 millioner kroner til tiltak for å forebygge og håndtere flom- og skredrisiko, hvorav om lag 331 millioner kroner til sikringstiltak mot flom og skred. Foreløpig oversikt viser at sikringstiltak i Troms vil bli prioritert i 2016, herunder videreføring av skredsikring i Kåfjord kommune samt oppstart av skredsikring ved Fjordgård i Lenvik kommune.

• Felles ledelse av alle militære helikoptre, inkludert redningshelikoptre, er underlagt 139 Luftving på Bardufoss. Regjeringen forslår å bevilge 7,5 millioner kroner er knyttet til reetablering av kapasiteten til maritim kontraterror, mot skip i kystnære farvann.

• Regjeringen planlegger å bruke om lag 530 millioner kroner til å videreføre pågående investeringsprosjekter i Forsvarets eiendom, bygg og anlegg i Troms i 2016. Store deler av bevilgningen vil bli benyttet til prosjektet for etablering av hovedhelikopterbasen på Bardufoss som ble vedtatt av Stortinget våren 2013. Bygging av den nye brannstasjonen på Bardufoss flystasjon vil pågå i 2016. I Prop. 1 S (2015–2016) foreslås igangsetting av et nytt prosjekt for befalsforlegning i Rusta leir på Bardufoss. Tidligere godkjente prosjekter for å øke kapasiteten for bolig og kvarter på Bardufoss og Setermoen vil bli videreført i 2016. På Setermoen videreføres pågående prosjekter i skytefelt.

• Luftforsvarets kontroll- og varslingsskole flyttes fra Mågerø til Sørreisa.Vekst i frie inntekter fra 2015 til 2016

Fra 2015 til 2016 er det på landsbasis en nominell vekst i kommunenes frie inntekter på 4,3 prosent (fra anslag på regnskap for 2015). Kommunene i Troms anslås samlet sett å få en nominell vekst i de frie inntektene på 4,1 prosent.

I Troms har 6 av 24 kommuner vekst som er høyere enn eller lik veksten på landsbasis. Størst vekst har Harstad kommune med 5,1 prosent, mens Kvænangen kommune har lavest vekst med 1,9 prosent. Vekstprosentene er regnet fra anslag på regnskap for 2015.