SALANGEN: Ved flere anledninger har det vært ønsket å få en isbjørn som et av dyrene i Polar Park. Nå vil parken å skape et klimasenter som skal ligge i grunn.

Folkebladet-TV: Åpnet Nordens lengste zip-line

Visjon

Klimasentret er ikke under planlegging enda, men en visjon parken jobber med. Nå jobbes det for å se hva som må på plass for å kunne realisere et slikt prosjekt.

AMUR Denne arten kan være på vei til Polar Park om få år.

– Det vi gjør akkurat nå, er å undersøke vi om vi skal gå neste skritt og lage et forprosjekt. Men det er mye som skal på plass før dette eventuelt kan realiseres. På dette tidspunktet har vi verken kostnadsrammen eller tegninger. Kun ideen, lysten. Dermed vil det ta et par år før vi har noe mer konkret. Tanken er et sted hvor besøkende får lære om klimaendringene og at dette knyttes til forskning og læring, sier Strathmann.

Symbol

Strathmann forteller at de har lenge hatt et ønske om å få en isbjørn på plass blant dyrene i parken. Med en visjon om et klimasenter faller det naturlig å involvere en isbjørn i planene.

– Denne bjørnen er jo selve symbolet på arktisk dyreliv og er det et dyr vi bør ha, som verdens nordligste dyrepark, så er det en isbjørn, forteller Strathmann.

Isbjørnen de eventuelt håper å få til parken vil i så tilfelle være en isbjørn som allerede er i fangenskap og vant til mennesker.

– Jeg tror vi kan lage et isbjørnvennlig sted her i parken. Da vil vi lete etter et dyr fra fangenskap, da dette vil være mest hensiktsmessig, men dette er som sagt flere år i fremtiden påpeker Strathmann.

Tiger fra Sibir

Selv om isbjørnen kan være en realisering, flere år frem i tid er det mange andre dyr som snart er på plass i parken.

– Vi får nå en jerv til parken, i første omgang også en ny moskus, i tillegg til en ny elg og rev. Dette skjer i løpet av sen-sommeren, tidlig høst, sier Strathmann.

Noe mer spennende er derimot tigeren som snart kan være på vei til parken, ifølge Strathmann.

– Vi jobber med å få Amur tiger fra Sibir også. Vi håper at dette vil skje i løpet av ett til tre år. Alt vil da være avhengig av finansiering, forteller Strathmann.

Lære mer

Sammen med ansvarlig for dyreansvarlig Stig Sletten reiste Strathmann til London zoo for å lære mer om dyret. De fikk også møte de som er ansvarlige for forvaltning av utrydningstruede arter, som Amur tigeren er.

– Her fikk vi så godt som lovet at vi får tigeren til parken, men før den tid gjenstår en del arbeid. Vi må ha utforming av innhegning og vi trenger et tigerhus. Dette følger en kostnad som vi må få finansiert, men planen er klar. Vi er fast bestemt på å få inn et kattedyr som lever de på omtrent samme klima som oss. Du kommer aldri til å se en sjiraff i Polar Park, sier Strathmann avslutningsvis.