BARDUFOSS: I et intervju med Moss Avis i forrige uke sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide på direkte spørsmål fra avisen at hun ville sørge for fortsatt operativ drift ved Rygge flystasjon, selv om den sivile trafikken skulle forsvinne.

På spørsmål fra Folkebladet om hun vil garantere det samme ved hovedbasen for helikopter ved Bardufoss flystasjon, hvis ledelsen for 334 skvadronen flyttes til Bergen og 339 skvadronen flyttes til Rygge, svarer statsråden følgende:

– Bardufoss flystasjon påvirkes på flere måter av den nye langtidsplanen. Samlingen av 339 skvadronen på Rygge, og at ledelsen og administrasjon av skvadronene på Bardufoss, Sola, Gardermoen og Rygge, medfører at flystasjonen på Bardufoss reduseres med omlag 140 årsverk. Bardufoss vil imidlertid være en betydelig militær arbeidsgiver (...), sier Eriksen Søreide blant annet.

– Tilpasses behovet

Statsråden fortsetter med å liste opp hvilke avdelinger som ligger i og rundt flyplassen. Som Luftforsvarets flygeskole, 337 skvadronen, hærstaben og de ulike bataljonene og støtteavdelingene.

– (...) Når det gjelder flyplassdriften spesielt har ikke regjeringen lagt noen andre føringer enn at dette skal gjennomføres på en så effektiv måte som mulig for staten. Ved implementering av de vedtak Stortinget gjør, må flyplassdriften på Bardufoss tilpasses behovet, og det vil være naturlig å vurdere hvordan behovet dekkes mest effektivt (...).

Vil ikke garantere

Målselv-ordfører Nils Foshaug sier han tolker svaret fra statsråden dit hen at hun ikke vil garantere for videre drift.

– Slik jeg tolker det sier hun egentlig at Bardufoss er mindre viktig enn Rygge, og at hun ikke gir noen garantier i forhold til det hun sier om Rygge. Hun sier hun vil vurdere videre flyplassdrift ut fra behov, og da må jeg spørre hva som definerer behovet, sier Foshaug.

Foshaug synes det er beklagelig at statsråden ikke sier at Bardufoss er så viktig at den skal driftes av Forsvaret.

Målselv-ordfører Nils Foshaug (Ap) beklager at statsråden ikke sier at driften er så viktig at den skal utføres av Forsvaret. Foto: Jan-Erik Bergstad