FINNSNES: I et leserinnlegg i Folkebladet forrige uke stilte Stein Kyrre Winther spørsmål ved hvorfor ikke hele veibredden får ny asfalt når halve veien graves opp og etter hvert repareres.

– Fra Skogen barnehage og til krysset i Finnfjordbotn har kommunen dessverre besluttet å ikke bygge fortau. Til tross for to stor boligfelt og annen bebyggelse. I tillegg får kun halve veibredden ny asfalt, noe som er like ubegripelig, skrev han.

Halve veien

Ifølge Winther reagerte beboerne i området sterkt på at kun halve veien oppgraderes.

– Kommunen har ikke informert innbyggerne om dette, men vi er gjort kjent med dette av anleggsarbeiderne. Beboerne i området reagerer med vantro på denne opplysningen. Er man virkelig tjent med at bare den ene siden av veien får ny asfalt, og den andre siden forbli fullstendig ihjelkjørt, på verre nivå etter ferdigstilt anlegg, enn før, spurte Winther.

Teknisk sjef i Lenvik kommune, Geir Fredriksen, forklarer hvorfor det er slik.

– Det er slik at når ledningsaktører ønsker å legge noe i veikroppen må de tilbakestille veien og ta de kostnader som følger med det. Kommunen har ikke vedtatt oppgradering av denne aktuelle strekningen og kommunen er ikke medaktør slik som på Sandvikveien, Skogenveien og Helsesenterveien, forteller han.

Store kostnader

Det er altså ikke vedtatt oppgradering av hele det veinettet som er berørt av fjernvarmeutbyggingen.

– På delstrekk 1 fra Finnfjordbotn til Hamna er det som sagt kun Sandvikveien og Skogenveien som inngår. På delstrekk 2 inngår del av Helsesenterveien fra kryss Hågen og ned til sentrum. På delstrekk 3 som berører store deler av Ringveien er det ikke vedtatt oppgradering på noen del av veien. De tre strekningene som oppgraderes har ligget inne i økonomiplanen og ventet på realisering i forbindelse med utbygging fjernvarme.

- Mange flere veier kunne nok trenge både oppgradering og også gjerne fortau. Da må det fattes nye vedtak om det og bevilges ytterligere midler. De bevilgede midler på 50 mill kr er bundet opp i det arbeidet som pågår. Rådmannen har ingen fullmakt til å fortsette arbeidet uten nødvendig inndekning. For øvrig ble dette gjennomgått og tydelig uttalt i folkemøtet som ble avholdt i vinter, forteller Fredriksen.