bardufoss: Folkebladet har stilt sentralstyremedlem i Ap og leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt, en del spørsmål om den videre helikoptervirksomheten på Bardufoss. I svarene hun gir bruker hun ikke ordet hovedbase, men sier at det ligger i kortene.

Ap bruke rikke ordet hovedbase, og vil heller ikke fremme et såkalt representantforslag i Stortinget for å få omgjort flyttevedtaket.

Oppsikt

Det har vakt ikke så rent lite oppsikt, ikke minst hos de andre partiene, at Ap på tirsdag gikk ut og fastslo at partiet går inn for at helikoptrene skal forbli på Bardufoss og ikke flyttes til Rygge.

I den forbindelse sendte Folkebladet en rekke spørsmål til partileder Jonas Gahr Støre og har fått svar hos Anniken Huitfeldt.

At av spørsmålene Folkebladet stilte er om Bardufoss fortsatt skal være hovedbase for Forsvarets helikopter. Til det svarer Huitfeldt:

– Arbeiderpartiet vil satse på helikoptermiljøet på Bardufoss, ikke avvikle det. Det taler for seg selv når vi sier at vi mener basesjefen på Bardufoss under seg skal ha blant annet ledelses-, stab-, vedlikeholds- og støttefunksjoner.

Partiprogram

Spørsmål 2:

– Hvis Ap ikke kommer i regjeringsposisjon etter høstens valg, vil partiet fortsatt sørge for at det er flertall i Stortinget for å beholde helikoptervirksomheten på Bardufoss?

– Forslaget til partiprogram for 2017-21 sier at Arbeiderpartiet vil ha helikopterstøtte for Hæren basert på Bardufoss. Vi vil satse på helikoptermiljøet på Bardufoss, ikke avvikle det, slik mange frykter Høyre/Frp-regjeringen har lagt opp til.

Folkebladet stilte også spørsmål om hvorfor Ap har snudd i saken.

– Vi handler i tråd med forliket. Regjeringen hadde ikke gjort jobben sin da de la fram en langtidsplan uten hær og heimevern. Landmakten ble skjøvet ut i en ny utredning. I forliket fikk vi utsatt spørsmålet om hærhelikopter til landmaktutredningen stortingsbehandles etter valget til høsten. Nå sier vi tydelig fra om at vi mener Hæren skal ha helikopterstøtte på Bardufoss. Samtidig vil vi fortsatt prioritere helikopterstøtte til spesialstyrklene på Rena.

På spørsmål om Ap føler seg presset av den store engasjementet rundt 339-skvadronen og 139 luftving, svarer Huitfeldt:

– Det er ikke noe nytt at vi mener Hæren trenger helikopterstøtte; det sa vi i stortingsdebatten i november. Nå tar vi det også inn i forslaget til partiprogram. Og vi lytter selvsagt til gode innspill fra dyktige fagfolk og partikolleger i Troms og på Bardufoss.

Stiller ikke forslag

Ap vil heller ikke stille et såkalt representantforslag for å få omgjort flyttevedtaket før flytteprosessen er kommet ordentlig i gang.

– Den politiske behandlingen av landmaktutredningen til høsten etter stortingsvalget blir del to av langtidsplanen. Der vil vi legge inn nødvendige vedtak og føringer.

- Selvmotsigelse fra Ap

Leder av Troms Høyre. Geir Inge Sivertsen, mener Arbeiderpartiet driver med selvmotsigelser

Sivertsen er både glad, overrasket og forundret over utspillet fra den sentrale ledelsen i Ap angående 339-skvadronen og helikoptervirksomheten på Bardufoss.

Glad fordi:

– Dersom dette medfører riktighet så er det gode nyheter for Midt-Troms. Det er jo gledelig at man også sentralt i Ap mener det samme som et tverrpolitisk miljø i Troms sa i Tromsdokumentet. Sånn sett hilser jeg utspillet velkommen, sier han.

Overrasket fordi:

– Men samtidig er jeg særdeles overrasket over at utspillet kommer nå, to måneder etter at Ap sikret flertallet for det stikk motsatte, sier han.

Forundret

Forundret fordi:

– AP sier i et av sine tre kulepunkter at helikoptrene skal organiseres i en skvadron. Enten i 339-skvadronen eller i en ny skvadron, og at ledelseselementet skal være på Bardufoss. Det er det stikk motsatte av hva det bygges opp til i LTP, der ledelseselementet skal til Rygge. Dette er en klar selvmotsigelse fra Aps side, og jeg lurer på hvordan partiet skal løse dette, undres Sivertsen.

Forutsetter

Sivertsen forutsetter at Ap med sitt utspill også er enig i, og vil inngå forlik om, at de økonomiske rammene for Hæren må økes. For utspillet koster og rammene må økes, mener han.

– Det er i så fall Troms Høyre villig til å være med på, sier han.

Sivertsen forutsetter også at Ap nå griper muligheten til å sette makt bak utspillet.

Valgkamputspill

– Hvis Ap mener dette anbefaler jeg at de griper muligheten og fremmer et forslag i Stortinget om en omgjørelse av helikopterflyttingen, enten gjennom et representantforslag eller lignende. Et nytt vedtak vil sende signaler inn i langmaktutredningen om at man setter på vent de flytteprosessene som er startet. Dette er samfunnsøkonomisk fornuftig. Hvis Ap ikke gjør disse tingene så er utspillet et rent valgkamputspill, sier Sivertsen.

Samtidig mener lederen i Troms Høyre at AP må være villig til å ta konsekvensen av sitt utspill, og øke rammene til Hæren hvis de skal bli tatt på alvor.

– Ellers er ikke utspillet fra sentralledelsen i Ap troverdig, mener Sivertsen.

- Fri til å si sin mening

Regina Alexandrova (H) måtte ut av Stortinget for å kunne fronte sin egentlige mening om 339-skvadronen.

I et debattinnlegg sammen med stortingsrepresentant Kent Gudmundsen og leder av Troms Høyre. Geir Inge Sivertsen, kommer det klart fram hva tidligere forsvarspolitisk talsperson for Høyre, Regina Alexandrova, egentlig mener om 339-skvadronen. Nå har hun snudd 180 grader og er motstander av å flytte skvadronen fra Bardufoss til Rygge.

– Ikke optimalt

– Jeg har jo hele tiden sagt at det ikke er optimalt for Hæren og være uten luftmobilitet, og jeg har sagt at jeg vanskelig kan se for meg en hær uten helikopter. Jeg har vært så tydelige som jeg kunne være i den rollen jeg hadde i partiet, sier Alexandrova som måtte vike plassen på Stortinget da Elisabeth Aspaker kom tilbake fra sin post som EU-minister.

Alexandrova sier hun veldig godt forstår at folk er forundret over at hun nå er en så klar motstander av å flytte 339-skvadronen, men at rollen som forsvarspolitisk talsperson var et hinder for å lufte egne meninger offentlig.

– Kan synse mer

– Ja, jeg vil si det. Rollen jeg hadde gikk ut på å se helheten i Forsvaret med fokus på det regjeringen la fram. Når jeg nå er ute av den rollen kan jeg synse mer og flagge tydeligere enn før at det ikke er riktig å flytte helikoptrene, men jeg har hele tiden jobbet internt med denne saken. Men skal man ha et forhold til partiet så må man svelge en del kameler av og til. De som har jobbet med politikk vet at man ikke alltid kan stå fram og fronte egne meninger, sier hun.

Hun mener at fordelingen av helikopter med ni på Rygge og ni på Bardufoss som i dag kan fortsette.

Det er helt motsatt av hva hun har flagget tidligere.

– Jeg skjønner godt at folk flest er forvirret. Dette er en sak som går rett i hjertet på folk. Den rollen jeg hadde innebar å ivareta langtidsplanen for Forsvaret og støtte opp om regjeringen. Men jeg innrømmer at det var en krevende manøver. Grunnen til at jeg valgte å ta rollen var at jeg fikk tilgang til å påvirke helheten i langt større grad. Så nådde jeg ikke helt opp i helikoptersaken, men jeg tenkte at det var bedre å ta rollen og så fikk jeg heller ta belastningen det medførte. Men jeg har full forståelse for at mange mener det er lite tillitvekkende. Samtidig er det mange som skjønner hva en slik rolle jeg hadde innebærer, sier Alexandrova.

Arbeiderpartiet går inn for at helikoptrene fortsatt skal være samlet under en skvadron på Bardufoss. Foto: Jan-Erik Bergstad
selvmotsigelse: Lederen i Troms Høyre, Geir Inge Sivertsen, mener AP-utspillet er selvmotsigende, men samtidig gledelig for Midt-Troms hvis det medfører riktighet. Foto: Morten Dokka Foto: Morten Dokka
Regina Alexandrova (H) er ikke lenger bundet av å være forsvarspolitiske talsperson for Høyre. Derfor er hun fri til å gå ut og fronte sin egentlige mening om 339-skvadronen. Den må forbli på Bardufoss, mener hun. Foto: Jan-Erik Bergstad