SALANGSVERKET: Det står mye på spill i denne saken. Salangsfisk AS søkte om tillatelse til en produksjonskapasitet på seks millioner sjødyktig settefisk per år. Det spesielle i saken er at avslaget kommer lenge etter at anlegget er påbegynt. Millioner er brukt, det er blant annet sprengt og kjørt bort nærmest et helt fjell fra området.

For nært slaktemerder

Mattilsynet avslår søknaden fordi settefiskanlegget ligger for nært Salaks sitt slakteri og slaktemerder i Rotvika. Avstanden er målt til omkring to kilometer. Veiledende minsteavstand til andre akvakulturanlegg fra Mattilsynet er fem kilometer. Mattilsynet begrunner avslaget med smitterisiko.

VURDERE Avdelingssjef Arne Mjøs i Mattilsynet sier at de vil vurdere klagen, om det kommer frem nye momenter.

” Fisk i slaktemerder kan ha smittsom sykdom, og hos stresset fisk kan latent sykdom lettere bryte ut. Fisk i slaktemerder utgjør derfor en stor smitterisiko til annen fisk”, skriver Mattilsynet i avslaget. Tilsynet kan gi tillatelse for kortere avstander i særlige tilfeller der det foreligger spesielle forhold med hensyn på strømforhold. I dette tilfelle vurderer Mattilsynet strømforholdene ikke som fordelaktig for å gi en slik tillatelse. Snarere tvert imot.

Varslet klage

I slike saker er Mattilsynet suverene. Det er avdelingssjef Katrine Flostrand i Mattilsynet for Midtre - Hålogaland som har undertegnet vedtaket. Hun ønsket ikke å kommentere saken utover at de har hatt et møte med bedriften, og at det er varslet at det kommer en klage til Mattilsynet i saken.

– Jeg ønsker ikke å kommentere hva som kom fram på dette møte. Vår jobb er å ivareta hensynet til fiskevelferd og fiskehelse. Så får vi se hva de finner ut og hva som kommer fram i klagen, sier hun til Folkebladet.

Avdelingssjef Arne Mjøs i Mattilsynet for Troms og Svalbard er klar på at Mattilsynet ikke tar hensyn til at anlegget er påbegynt.

– Nei, dette er utenforliggende forhold for oss. Vi arbeider etter det regelverket vi forvalter, men vi vil jo vurdere klagen om det kommer fram nye momenter, sier han.

– Hva skjer om vedtaket blir opprettholdt etter at dere har behandlet klagen? Har klager mulighet til å klage saken videre?

– Ja, da går i tilfelle klagen til vårt hovedkontor i Bergen. Det er vår klageinstans. Og den avgjørelsen som eventuelt tas der er endelig, sier han.

Ikke risiko

Mattilsynet påpeker også at transportrute for settefisken vil ifølge seilingsrute på kart gå svært nært slaktemerder. Videre vurderer Mattilsynet det slik at graden settefiskanlegget vil påvirke villfisken i de nærmeste vassdragene er lav, og anser kravet til minsteavstand som oppfylt. Omsøkt etablering vil etter Mattilsynets vurdering ikke innebære risiko av betydning med hensyn til naturens mangfold. Det konkluderes også med at det tekniske anlegget og driften av dette virker å kunne ivareta fiskevelferden.

Troms fylkeskommune og Fylkesmannen i Troms har ingen vesentlige innvendinger mot etableringen av anlegget. Salangsfisk AS har fått tillatelse fra Fylkesmannen for produksjonen etter forurensingsloven.

Ken Rune Bekkeli: – Tror på å få det i havn

SJØVEGAN: Ken Rune Bekkeli i Salangsfisk AS har god tro på å få tillatelsen i orden.

Han forteller at de hadde et møte med Mattilsynet om saken på mandag i Harstad.

ANKER Ken Rune Bekkeli er igang med ankeprosessen der han han flere argumenter for å få etableringen godkjent.

– Og vi holder nå på med anken. Da vi sendte søknaden var vi ikke ferdig med alt, som internkontrollsystemet og det var heller ikke helt ferdig prosjektert. Derfor var denne søknaden noe mangelfull. Dette tar vi med i de justeringene vi nå skal gjøre i ankeprosessen. Jeg har absolutt forventninger om at dette kommer i havn, sier han.

– Så er det avstanden mellom anleggene. Dette er jo en veileder en skal jobbe etter, men den er ikke absolutt. Her må vi blant annet dokumentere vannveienes reelle avstander. En annen faktor at det ved begge plasser er samme konsern. Vi har også begrensninger i forhold til å velge andre plasser fordi vi har vannrettigheter fra NVE i Rotvikvannnet og Sommersethelva. Vi kan ikke hente vann andre steder eller vært på andre plasser, sier Bekkeli.

– Så du har tro på å få det i orden?

– Jada, vi fortsetter arbeidet med å bygge. Hvis det ikke skulle gå i orden ville det jo få enorme samfunnsmessige konsekvenser, blant annet samarbeidet med videregående skole. Det ville også ramme og slå beina under det grønne konsesjonskonseptet vi har og ikke minst arealdisponeringen. Dette er et viktig tiltak i forhold til å disponere arealer i vår lokalitetsstruktur på en mer effektiv måte. Blant annet tar vi ned produksjonstiden i havet. Etter gammel struktur måtte vi hatt mer areal i sjøen, sier Bekkeli.

– Dere satt ikke i gang prosjektet for tidlig?

– Det var et valg vi gjorde når vi satt igang. Så hadde vi selvfølgelig forventninger til at det skulle gå orden. Dette er heller ikke en ny konsesjon. Vi flytter en eksisterende uheldig plassert konsesjon fra tomta til slakteriet i Rotvika. Med flyttingen kommer den jo to kilometer unna. Dette blir jo en ekstrem forbedring, ikke minst teknologisk. Og vi mener jo at vi ivaretar den smitterisikoen som ligger i Mattilsynets veileder om fem kilometers avstand, sier han.

– I anken kommer vi også til å bruke dokumentasjon fra Astafjordprosjektet i forhold til vannveiene. Resultatene her er til stor hjelp. I prosjektet er det gjort fysiske målinger. Og resultatene går absolutt i vår favør, sier Bekkeli.