GRUNNFARNES: På siste dagen i april, lørdag, tok Alfred Pedersen, datteren Grete og barnebarnet Jørn turen ut til Holmenvær i Andfjorden. Der fant de 30-40 måseegg.

– Det er ti år siden vi har funnet så mange egg så tidlig, sier Pedersen.

Pedersen sier det vanlige er at det først blir fart over egglegginga med noen mengder i begynnelsen av mai — på denne tida.

– Vi har hatt flere år hvor verpinga ikke har skutt fart før 5.–6. mai. Ett år fant jeg ikke det første egget før 8. mai. Det tidligste jeg har funnet egg er 16. april.

Våryr

Pedersen er ikke i tvil om at det er gode vårværet som er årsaken til at hekkesesongen i år starter så tidlig.

– Det har vært lite snø på holmene og tidlig aberra. Det er bare å se på seg sjøl, — man blir jo enda litt våryr når det blir vår og solskinn i bakkene. Så også med fuglene, humrer Alfred Pedersen (85).

Han forteller om et yrende fugleliv da de kom utover til holmene på lørdag. Det «kokte» av både måse, gås, teist, skarv, ørn, tjeld og ærfugl.

– Det var trivelig at det var kommet så mye ærfugl allerede. Det er tidlig til der ute å være. Normalt pleier den ikke å innfinne seg før rundt 15.–20. mai.

– Og måseeggene — de smakte bra?

– I aller høyeste grad. Men nå har det ikke blitt så utstrakt mye smaking, for mange har vært på og vil ha. De første eggene er alltid veldig vanskelig å fordele, sier Pedersen.

Tregere avsetning

– Så avsetninga er upåklagelig?

– Sant å si så blir det vanskeligere og vanskeligere, når den gamle generasjon som virkelig har spist måseegg trapper ned. Den yngre generasjon koser seg med chips og en halv pils. For dem er det ikke Mackøl og måseegg, men Mackøl og chips som gjelder.

Pedersen regner med å røkte holmene jevnlig utover nå. Tirsdag blir det en ny tur utover sammen med et annet barnebarn.

– Hvor lenge varer eggplukkesesongen?

– I fjor var siste dag 24. mai. De siste årene har vi plukket totalt 600-700 egg, sier Alfred Pedersen.

Ikke på ti år har Alfred Pedersen funnet så mange egg på Holmenvær så tidlig som i år. Foto: Jørn Atle Rømer Pedersen