HUSØY: - Det er klart at vi kan rykke raskere ut til hendelser med et helikopter, men vi får en periode på noen måneder – fram til våren, før helikopterkapasitet igjen er en del av kystvaktskipene, sier stabssjef ved kystvaktbasen, kommandør Ottar Haugen, til Harstad Tidene.

Av dagens kystvakt-fartøy i nord er det bare KV "Senja" som har fått klargjort helikopterdekk for NH90, men det blir ikke utstyrt med helikopter før til våren.

- Per i dag er det kun KV ”Senja” som er modernisert for de nye NH90-helikopterne, men det er testflyvninger for å klargjøre skipene for den nye helikoptertypen, sier Haugen til avisa.

Tidligst 2016

KV "Andenes", "Nordkapp" og "Svalbard" blir ikke utstyrt med NH90 før i tidligst 2016.

- Skipene må klargjøres for NH90. Det tar litt tid og krever testing, forklarer stabssjefen.

Da det heller ikke er aktuelt å ta i bruk Lynx-helikoptrene i mellomtiden må fiskerne se langt etter hjelp fra lufta om uhellet skjer.

- De gamle Lynx-helikoptrene ble ansett for å være så utslitt at de ikke burde brukes i mellomtiden, sier Haugen.

- Vant til det

Det er dårlig nytt når fiskerisesongen nå for alvor tar til, men Haugen tror det vil gå bra selv uten helikoptre.

- Beredskapen er bedre når de er operative, det er ingen tvil om det. Men vi er vant til at Kystvakten har hatt utfordringer med å stille med helikopter i beredskap, så vi ser frem til at de nye helikoptrene er på plass og muligheten til å levere blir mer robust, sier han.