TROMSØ: Fylkesrådet gikk denne uka inn for å tildele lokalitet Lubben i Karlsøy til Nord Senja Laks i Botnhamn og til Wilsgård Fiskeoppdrett i Torsken.

Stor motstand

Den andre lokaliteten Korsneset/Odinbakken, ble tildelt til Nor Seafood. I dette selskapet er Wilsgård Fiskeoppdrett inne med en eierandel på 17,5 prosent, mens børsnoterte Norway Royal Salmon eier resten. Men nærmere 1500 underskrifter mot oppdrett i Karlsøy tvang saken fra fylkesrådet til behandling i fylkestinget. Fredag kom saken opp der fylkestinget ikke behandlet selve søknaden, men behandlet innbyggerinitiativet som en egen sak.

Ifølge NRK har Sametinget bedt om konsekvensutredning før det etableres oppdrettsanlegg på Korsneset og Lubben. Det med bakgrunn i at de deler bekymringene til fiskere i Karlsøy og Ullsfjord.

Det foreslo også Miljøpartiet de grnne under behandlinga i fylkestinget uten å få flertall.

Vederlagsmillioner

Selskapene planlegger å drive lokaliteten på Lubben i samdrift. Marine Harvest med shippingmagnaten John Fredriksen i spissen ble danket ut i kampen om lokalitetene i Karlsøy kommune.

Vertskommunene for grønne konsesjoner får 10,8 millioner kroner i vederlag for hver konsesjon. Det betyr at Senja-kommunene går «glipp» av mange millioner kroner ved at lokale selskaper etablerer seg i andre kommuner. Karlsøy kommune derimot kommer svært godt ut. Da venter det statlig vederlag for fire konsesjoner der kommunen vil få inn til sammen 43,2 millioner kroner.