Nå starter øvelsen "Cold response 2010".

I Underkant av 9000 soldater fra 14 nasjoner vil i år delta på øvelse Cold Response. De fleste av disse soldatene vil være hærstyrker, som blir godt synlige i øvingsområdet. I tillegg vil både marine- og luftavdelinger være tungt tilstede på øvelsen. Cold Response har tradisjonelt også hatt et stort innslag av spesialstyrker. I år er om lag 1000 av øvingsdeltakerne fra det allierte spesialstyrkemiljøet.

Deltakerne vil øve på å sette inn og bruke militære reaksjonsstyrker i et kriseområde, der de må håndtere alt fra høyintensiv krigføring til terrortrusler og massedemonstrasjoner.

Her kan du lese briefen til øvelsen. (mil.no)

Hovedtyngden av selve øvingsaktiviteten vil foregå på land og vil hovedsakelig være konsentrert rundt et kjerneområde fra Setermoen ned til Bjerkvik, og på Kystaksen om Gratangen og E10 ut til Bogen.

Det vil i begynnelsen og mot slutten av øvelsen være størst militær kjøretøysaktivitet på E6 mellom Bjerkvik og Bardufoss.

I hovedperioden 24. februar til 3. mars vil det i tillegg være betydelig militær kjøretøyaktivitet på riksvei 84, 851, 825, E10 fra Bjerkvik mot Evenes, samt E6 til Narvik og E10 inn på svensk side.

Forberedelser:

I perioden 17. til 23. februar vil Forsvaret forberede øvelsen. I perioden har styrkene en tilvennings- og samøvingsperiode. De vil da etablere seg i øvingsområdet, og gjøre seg klar til øvelsen. De vil trene på de oppgavene de vil måtte løse, samt fokusere på enkeltmanns-ferdigheter og samvirke på taktisk operasjonelt nivå.

Operasjoner:

I perioden 24. februar til 3. mars starter operasjonsfasen av øvelsen, der planer blir omsatt til handling. Samvirke mellom styrkene på land, på sjøen og i luften blir avgjørende for å få til en vellykket øvelse, og styrkene må bruke diplomatiske og militære maktmidler for å skape stabilitet.

Tilbaketrekking:

I perioden 3. til 7. mars vil styrkene trekke ut av øvingsområdet. De nasjonale styrkene vender tilbake til sine hjemavdelinger, mens allierte styrker vender tilbake til sine hjemland.