FINNSNES: Det var i september at Hamidou Camara ble angrepet at bussjåføren etter å ha sagt ifra at billetten han hadde fått var for dyr.

15-åringen skulle fra Setermoen til Bardufoss.

Like etter hendelsen ble omtalt i media, skrev Lenvik-politiker Jasmin Agovic Nordaas følgende kommentar på Folkebladet.no:

«Hvis denne gutten tar kontakt med meg, skal jeg betale ett års busskort for han. (...) Jeg håper inderlig at denne gutten er innforstått med at majoriteten av det norske samfunnet ikke har samme preferanser eller holdninger som denne bussjåføren»

Til folkebladet forteller han at det var den første reaksjonen han fikk etter å ha sett saken.

- Camara er en ung mann med innvandrerbakgrunn og det var nok en fæl opplevelse for ham. Jeg fryktet at han ville tro at resten av det norske samfunnet hadde like holdninger som bussjåføren, sier Agovic-Nordaas.

Bussjåfør angrep 15-årig passasjer En bussjåfør er suspendert fra jobben sin etter at han skal ha gått til fysisk angrep på en 15 år gammel gutt. Tok kontakt

Agovic-Nordaas kontaktet 15-åringen selv og kort tid etter møttes de på Setermoen.

- Han er en meget reflektert ung mann, sier han, og poengterer at han følte det som sin plikt å kontakte Camara.

15-åringen gikk raskt ut i media og påpekte at han følte en viss urohet ved å ta buss etter hendelsen. Det kunne ikke Agovic-Nordaas godta.

- Jeg sa at jeg med glede kunne betale ett års bussforbruk for ham, dersom han lovet å fortsette å ta bussen til sine idrettsarrangementer, fortsetter Lenvik-politikeren.

Agovic-Nordaas har selv innvandrerbakgrunn og kom til Norge fra Bosnia for første gang i 1992. Uten å sette bussjåføren i bås, mener han at samfunnet er i endring holdningsmessig.

- Da jeg kom til Norge for 23 år siden, møtte jeg et raust samfunn fullt av medmennesker og empati. Jeg mener det har blitt mindre av det i årenes løp, sier han.

Årsaken kan ifølge han være overforbruket av sosiale medier hvor terskelen for mobbing er liten.

- Hva som er årsaken spiller ingen rolle. Poenget er at man ser mer av rasistiske holdninger i dag, enn vi gjorde før, legger han til.

Rasisme

Selv har politikeren også følt rasismen på kroppen.

- Jeg får ofte rasistbetonte meldinger i innboksen. Det lever jeg godt med og blir mer bevisst på at jeg må bevise at jeg ikke er noe annet enn en hardtarbeidende, demokratisk politiker i full jobb, sier han.

Han legger ikke skjul på at han frivillig har påtatt seg rollen å lede fram og vise at alle innvandrere ikke er kriminelle eller radikaliserte, religiøse fanatikere.

- Spesielt siden jeg er en offentlig person som ofte stikker hodet fram, sier han.

Agovic - Nordaas poengterer at dersom man opplever lignende hendelser som 15 år gamle Hamidou Camara gjorde, må man si fra.

- Kontakt media og kontakt politiet dersom det foreligger et lovbrudd. Det er viktig at samfunnet får se at det finnes slike holdninger, sier han.

Det var TV 2 som først omtalte saken om 15 år gamle Camara i september. Her kan du se deres video.

15 år gamle Hamidou Camara ble i forrige måned angrepet av en bussjåfør. Foranledningen var at Camara mente han hadde betalt for mye i billettpenger. Foto: TV2 (gjengitt med tillatelse)
15 år gamle Hamidou Camara havnet i basketak med bussjåføren i forrige måned på Bardufoss. Foto: TV2 (gjengitt med tillatelse)
Flere brøt inn i hendelsen da 15-åringen ble angrepet av bussjåføren. Foto: TV2 (gjengitt med tillatelse)