Godt over 1.000 kroner skiller den billigste barnehageplassen i Lenvik og de nærliggende kommunene. Øverst troner Berg kommune på yttersia av Senja (se oversikt i faktaboks).

– Vi har lenge hatt en bevisst profil på barnefamilier med lav barnehagesats og SFO. Det skal være godt å bo i Berg. Jeg må si det er artig at de borte i Lenvik kaller seg for Barneby, men vi har så mye bedre satsing på barn og unge. Kanskje bare man skulle flytte Barnebyen til yttersia, sier Werner Enoksen til Folkebladet.

Fryser prisene

Etter kommunestyremøtet på Skaland 14. desember, bestemte de enstemmig å holde barnehagesatsen fra 2017 også i året som kommer.

– I tillegg til at vi ligger betydelig under makspris, så holder vi nivået nede i 2018, det merkes hos barnefamilier. I likhet med de andre kommunene rundt oss hadde vi en kjempeutfordring med å få budsjettet til å gå opp. Vi måtte ta ned seks millioner i vårt budsjett, dermed hadde administrasjonen skrudd prisene opp til maksimalt for å komme i mål. Vi politikere fant en annen løsning og skjermet derfor skole og barnehage, sier Enoksen

Nedleggelse

Lenvik besluttet å legge ned Øvre Hamna barnehage da de vedtok sitt økonomibudsjett for det neste året. Den avgjørelsen sier Enoksen ikke akkurat gir positivt giv til navnet Barnebyen.

– Jeg synes det er artig at vi her i lille Berg kan holde prisene så langt under makssatser og opprettholde avdelinger, mens de i Lenvik legger ned barnehager, med 50-70 plasser ledig, til tross for folk på ventelista. Det synes jeg ikke henger på greip, sier Enoksen.

– Søsterpartiet ditt Lenvik Frp var med å stemme for nedleggelsen av Øvre Hamna, hva tenker du om det?

– Det vil jeg ikke mene noe om. Her i Berg har vi valgt å gjøre det motsatt, vi satser på at alle de som vil ha plass, får plass. Det blir en helt annen hverdag når vi blir Senja kommune, men vi får ta de takene når det kommer, og ikke ta sorgene på forskudd.

Innbyggere

Det at Berg profilerer seg som en kommune som satser på barn og unge, er en bevisst handling for å vekke interessen hos potensielle tilflyttere i fremtiden.

– Det viktig å ha slike tilbud for å dekke næringslivet, slik at de får ansatt de folkene de trenger, det er de som til syvende å sist skaper skatteinntekt og innbyggertilskudd. Jeg håper dette gjør kommunen enda mer attraktivt for flere barnefamilier. Barnehagesatsen er en veldig hyggelig julepresang å få for barnefamiliene i Berg. De har nok å bruke penger på for å si det slik, da er det godt at vi i kommunen kan bidra, sier Enoksen.

Satsing

Barnebyutviklier Ulv Holmer, i allefall noen dager til, sier det er flott Berg ligger til rette for barnefamilier.

– Jeg synes det er bra at Berg er flinke til å tilrettelegge for barn og unge. Om noen år blir alle samlet i Senja kommune, og fortsatt skal en ha en satsing på barnefamilier, dette ligger i intensjonsavtalen.

Han sier det er kjempeviktig å skape bolyst.

– Ellers slukes de mindre plassene av de større som har et bedre tilbud. Når man skal bli en større kommune, må hele kommunen fremstå som en attraktiv plass å bo, med en by og bygder i omlandet rundt. Storkommunen skal kunne serve flere folk med forskjellig bakgrunn og bosted. Å tenke at satsingsområdet fortsatt bli barn og unge, slår aldri feil, avslutter Holmer.