FINNSNES: – Kjærlighetslivet er gjerne komplisert og kostbart i seg selv, men på nett kan det bli ekstra kostbart, sier regionlensmann Arnold Nilsen.

– Det ene tilfellet gjaldt ei kvinne i 50-årene som ble kjent med en utlending gjennom nettdating. Kvinnen ble veldig fotrolig med denne personen, og med tida kraftig revet med for å si det mildt, forteller Nilsen.

Halvannen million

Korrespondansen mellom de to foregikk ikke på plattformer hvor hun fikk sett mannens ansikt. Det passet aldri for han å prates via Skype eller lignende, men han sørget for å bygge opp under inntrykket om at de to var i et forhold.

– Hun trodde på at han skulle komme på besøk, og hun fikk sågar oversendt bekreftelse på at reisen var booket, forteller Nilsen.

Mannen kom aldri. Og før kvinna skjønte alvoret var det for sent.

– I løpet av to måneder hadde hun tatt ut og sendt 1,5 millioner kroner til han. Pengene ble tatt opp som lån hos ulike kredittinstitusjoner.

Første termininnbetaling på lånene beløpte seg til 49.000 kroner, noe hun ikke har sjanse til å betjene.

– Nå er hun praktisk talt gjeldsoffer resten av livet.

Finnsnes lensmannsdistrikt har vært i kontakt med Kripos, for å høre om mulighetene for at kvinna kan få pengene tilbake.

– Den triste beskjeden er at pengene er tapt.

Nigeriasvindel

Det andre tilfellet gjelder en moden mann som lot seg besnære av ei tilsynelatende flott dame. Det han trodde var kjærlighet viste seg imidlertid å være et tilfelle av god gammeldags nigeriasvindel.

– Han overførte 100.000 kroner til henne. Dette fordi hun var forespeilet en betydelig arv, men som hun måtte betale inn noen penger for å få ut. Han skulle selvfølgelig få pengene tilbake, forteller Nilsen.

Pengene fikk han imidlertid aldri tilbake. De var tapt og umulig å spore nærmest i samme sekund som de var overført.

– Slik kriminalitet er et problem nasjonalt, og enda verre er det internasjonalt. Problemene øker også, sier Nilsen.

Nå vil han advare folk mot å bli lurt i jakten på den store kjærligheten på nett.

– Folk må ikke la seg forlede til å betale ut penger til folk de aldri har møtt.

– Er de naive de som har latt seg lure?

– Det vil jeg ikke si, for de er dyktige og godt organiserte de som driver med denne type svindel. Samtidig kan det være at ofrene er mennesker med et sterkt behov for å knytte relasjoner. Man kan kanskje si at de er uforsiktige når man lar seg lure til å overføre penger til folk man aldri har møtt, sier Nilsen