BARDUFOSS: NORSAR (Norwegian Seismic Array) åpnet onsdag 10.september en infralydstasjon på Brandskognes i Målselv. Dette er bare en av mange i det som er et globalt nettverk av stasjoner rundt om i verden, et nettverk med mål om å passe på at ingen foretar atomprøvesprengninger.

Tenker fremover

Åpningen markerer ferdigstillelsen av infralydstasjonene i Europa. Kommunikasjonssjef Lill-Torunn Kilde forteller om en spennende fremtid.- Infralydstasjonen er laget for å være en varsler for atomprøvesprengninger. Men på lang sikt har den flere muligheter enn det. Ved hjelp av denne teknologien kan vi i fremtiden få bedre kunnskap om blant annet klimaet, ved å studere atmosfæren.Infralydstasjonen består av 960 ører, eller "dusjhoder" som Kilde kaller det, som er utplassert i terrenget. "Dusjhodene" lytter etter små, pulserende endringer i lufttrykket, forårsaket av infralydbølger.- Det som er litt morsomt er at selv om ørene er plassert lavt mot bakken, så lytter de faktisk på lydene som befinner seg i de øvre lagene av atmosfæren, sier Kilde til Folkebladet.

Internasjonal interesse

Oppmerksomheten har vært stor. De siste dagene har flere nasjonale, og internasjonale, medier tatt kontakt med NORSAR. Blant annet har de blitt oppringt både av The Times og New Scientist.- Hvorfor har en infralydstasjon blitt bygd i akkurat Bardufoss?- Nå har det seg sånn, at de topografiske forholdene som ligger til rette på Brandskognes er perfekte. Det er lite støy i luften, noe som er ideelt for "dusjhodene", altså sensorene som fanger opp infralydene.(Folkebladet.no)

Lill-Torunn Kilde snakker infralydstasjonen opp i skyene. Foto: Marianne Otterdahl-Jensen