Sørreisa: Messen, som skal inspirere lovende elever til å velge seg ut et utdanningsvalg, går av stabelen i Sørreisahallen onsdag 22. og torsdag 23. oktober. I løpet av disse dagene har Pedagogisk Senter Midt-Troms invitert både foreldre og elever i hele Midt-Troms til å delta på arrangementet.

- Den ene dagen så er det foreldrekveld, der foreldre og foresatte er invitert. Alle utdannningsprogrammene  i de videregående skolene er tilstede og har laga sine stand der de presenterer utdanningstilbudene sine. Så er det selve messedagen dagen etter, der hovedsaklig elever fra 10. klasse, og også 9. klasse, er invitert, sier Annie Heitmann, leder for Pedagogisk Senter Midt-Troms,

Legge til rette

- Hensikten med messen er å legge til rette, slik at elevene skal gjøre et mest mulig treffsikkert valg. Det er jo noen som kanskje har bestemt seg allerede, javel, da kan de få en bekreftelse på at de har valgt riktig. Men så er det kanskje sånn at de fleste ikke har bestemt seg, fortsetter Heitmann.

Hun understreker viktigheten av at skolene gjør sin del av jobben for at messen skal bli vellykket for elevene.

- De aller fleste jobber både i forkant av messa, altså de forbereder elevene på messen. De har ofte et arbeid de skal gjøre på selve messedagen, og også et arbeid de gjør som etterarbeid. De skal ikke komme uforberedt. Veldig mange skoler gjør dette forarbeidet, noe vi spesielt så tydelig på forrige års messe.

Sekretær Gry Hege Simonsen, som er med på å administrere prosjektet, forklarer videre at tidligere år så har enkelte elever hatt problemer med å ta kontakt med de som står ved standene, nettopp på grunn av dårlige forberedelser.

- De vet ikke hva de skal spørre om, sier Simonsen.

Beste stand

Noen andre som har et ansvar for å gjøre elevene interesserte, er så klart standene. For å få standene motiverte leverer lederne ved messa ut et diplom til beste stand.

- Det er en liten gulrot. Det er etter spesielle kriterier, og ikke nødvendigvis den mest fancy standen eller den stande som elevene synes er mest morsomt. Men det er der det er et godt samarbeid mellom opplæringskontorene, og at de gir elevene god informasjon, forteller Heitmann.