Representantforslaget blir lagt fram i dag, men forslaget får altså ingen drahjelp fra Arbeiderpartiet. Troms Sps førstekandidat til Stortingsvalget, Sandra Borch, er skuffet.

Huitfeldt ut mot Borch Leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap), går hardt ut mot Sps førstekandidat til Stortinget, Sandra Borch, når det gjelder Sps representantforslag om helikoptrene på Bardufoss. – Veldig beklagelig

– Jeg synes det er veldig beklagelig. Nå kunne Ap ha signalisert at de vil redde helikoptrene og lagt usikkerheten rundt Bardufoss som hovedbase død. Vårt forslag er i tråd med den kronikken Ap gikk ut med om helikoptrene på Bardufoss, og det var utgangspunktet for vårt forslag, sier Borch.

Forslaget får støtte hos Venstre og SV, mens KrF skulle avgjøre sin holdning i går kveld.

Viktig signal

Borch mener Ap nå hadde en gyllen mulighet til å signalisere at helikopterbasen på Bardufoss er viktig.

– Jeg synes Ap kunne gitt signaler til en befolkning nordpå som krever svar. Helikoptrene på Bardufoss er viktige. Ikke bare for Forsvaret og den uttalte nordområdesatsingen, men også for beredskapen, der helikoptrene utfører redningsoppdrag som faktisk betyr liv eller død, sier Borch.

Kampen ikke tapt

Men hun mener kampen ikke er tapt. Nå setter Borch sin lit til Aps landsmøte.

– De kan stemme ja når forslaget kommer til utenriks- og forsvarskomiteen hvis de trenger godkjenning av landsmøtet som kommer før sommeren og før saken kommer opp i Stortinget. Nå håper jeg at lokale Ap-representanter kan jobbe godt opp mot landsmøtet, sier Borch.

Selv om Sp vet at de ikke får flertall i Stortinget i dag, så velger de å fremme forslaget.

– Vi gjør det vi må for å støtte Bardufoss. Det er viktig for ikke bare oss, men også for Nord-Norge. Vi ønsker å styrke miljøet på Bardufoss, og helikoptrene er like viktige for landsdelen i et beredskapsperspektiv som i forsvarssammenheng, sier Borch.

Representantforslaget skalbehandles i utenriks- og forsvarskomiteen før sommeren. Saken kommer opp til votering i Stortinget før valget.

Folkebladet forsøkte i går kveld å få svar fra Ap på hvorfor de ikke ville være med å fremme forslaget, men fikk beskjed om at Sp ikke hadde fremmet noe forslag ennå.