SØRREISA: Unger som er livredde for å bevege seg ute alene, eldre som ikke tørr sette seg ute på godværsdager og folk som rett og slett dropper besøk til kommunehus og legekontor. Det mener Jan Skogheim er følgene av store bestander aggressive måser og tenner i Sørreisa sentrum.

– Situasjonen er ikke verst for oss andre, men unger og eldre får ødelagt sin livskvalitet når plagene med måse og tenne er som verst, understreker Skogheim.

Han mener også at problemene eskalerer år for år.

– Det virker som det blir mer og mer fugler, og at de blir stadig mer aggressive, sier Skogheim.

– Ta reirene

Folkebladet har flere ganger de siste årene omtalt måseproblemene i Sørreisa sentrum. Mange har engasjert seg. Det har imidlertid vært lite å gjøre med situasjonen ettersom fiskemåsen er fredet. Nå mener imidlertid at Skogheim at situasjonen har endret seg.

– Jeg tok kontakt med fylkesmannen for å høre etter råd. Svaret jeg fikk var at man kan få tillatelse til å ta reirene eller omså skyte måsen i særlige tilfeller. Det er nok litt drastisk å begynne å skyte fugler her i sentrum, men jeg mener at reirene bør fjernes, understreker Skogheim.

Han er også klar på at det ikke nytter å fjerne reirene som et engangstilfelle.

– Fuglene trekker tilbake til stedet der de var født, så det må fjernes reir over flere år slik at hele generasjonen blir borte.

Skogheim har via andre hørt at kommunen vurderer å kvitte seg med fugleplagene ved å skremme vekk fuglene. Dette ved å plassere ut fuglelignende gjenstander på takene. Dette er imidlertid et tiltak Skogheim har lite tro på.

Må søke om lov

Rådmann Ann Kristin Trondsen i Sørreisa kommune kan ikke svare på stående fot hvordan kommunen stiller seg til Skogheims utspill.

– Jeg kom nettopp fra ferie, og har derfor ikke hatt tid til å sette meg inn i saken, sier Trondsen.

Andreas Vikan Røsæg fra miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Troms er klar på at man ikke uten videre kan fjerne måsereir med egg i.

– Slike tiltak er regulert i en egen forskrift om felling av viltarter som gjør skader, men den går først og fremst på skader av økonomisk betydning på hus og hager, og vil normalt sett ikke gjelder i tilfeller der måse er aggressiv overfor folk. Likevel kan Miljødirektoratet gjøre vedtak i slike særlige tilfeller, sier Røsæg.

Han mener derfor det kan være greit å starte en dialog med Miljødirektoratet.

– For øvrig er det tiltak kan man gjøre før måsen legger egg og får unger. Det ene er at man spenner opp tråder på tak slik at måsen ikke for rom til å hekke, et tiltak som har vist seg effektivt flere plasser. Man kan også forsøke å få til daglig aktivitet på takene hvis det går an.

Han understreker også viktigheten av at folk ikke forer måsen.

– Man kan også legge til rette for at måsen kan hekke andre steder ved å sette opp såkalte hekkeplattformer.

TAS: Skogheim mener at lovverket åpner for å løse måseproblemene i Sørreisa. Foto: Maria Holm Simonsen