SØRREISA: I flere år har terna holdt til på taket av Sørreisa Hotell. Innehaver Anders Sandbergh forteller at det utgjør et stort problem.

– Og de blir bare flere og flere hvert år, sier Sandbergh. Han håper at noe blir gjort.

Hakket til blods

Sandbergh kan fortelle at terna på taket er svært agressiv.

– De angriper når man prøver å gå inn og ut av hotellet. Det har vært tilfeller der gjester kommer inn og blør fordi fuglene har angrepet, sier han.

Han tror ikke terneproblemet har gått ut over besøkstallet på hotellet foreløpig, men de har fått flere klager fra gjester.

– I tillegg holder de så mye leven om natten at flere gjester sier de har vanskelig for å sove.

– Prøver enkle tiltak

Ordfører i Sørreisa, Paul Dahlø, er kjent med at fuglene har vært et problem rundt i kommunen.

– Vi gjør noe med måse- og terneplage hvert år. Vi har prøvd flere enkle tiltak, men det er begrenset hvor mye man kan gjøre når fuglen er rødlistet, sier Dahlø.

Tiltakene han viser til er forebyggende tiltak som fortrinnsvis skal utføres i forkant av at fuglene legger egg.

– Det er uaktutelt for kommunen å kvitte seg med fuglene. Alle tiltak skal tåle dagens lys, sier Sørreisa-ordføreren.

Han understreker at fuglene er en naturlig del av dyrelivet i området, selv om balanse er viktig. Han har inntrykk av at det er mindre måse i år enn tidligere, men er mindre kjent med terneproblematikken.

– Dersom terna hakker mennesker til blods er vi helt klart på feil side av balansen.

Løsning i fellesskap

Dahlø forteller at det ikke er bestemt noen konkrete tiltak for problemet, men at det vurderes flere mindre tiltak som kan hjelpe.

– Det er vanskelig for kommunen å skulle utrydde måsen som befinner seg rundt omkring. Man kan ikke bare rope etter kommunen å forvente at det blir ordnet opp i, sier han.

Han mener likevel at noe kan og bør gjøres.

– Vi kan gjerne gå sammen med næringslivet i Sørreisa å diskutere mulige løsninger for å redusere fuglebestanden i området, for det er et reelt problem.