FINNSNES: I midten av februar kunne Folkebladet melde at sju personer ville ta over Irene Lange Nordahls stilling som næringssjef i kommunen. Bare to navn var imidlertid offentliggjort.

Søkerlister til offentlige stillinger skal i all hovedsak være offentlige, men søkere kan be om at deres navn unntas offentligheta. Det er uansett ikke gitt at et slikt ønske blir innvilget.

Hvorfor de fem søkerne fikk navnet sitt unntatt offentligheta, forklarte informasjonssjef i Lenvik kommune, Anne-May Johansen, i mai slik:

- Det er gjort individuelle vurderinger, og de vurderingene er gjort i forhold til grunnene søkerne har oppgitt opp imot offentlighetens interesse.

Prekært

I slutten av forrige måned påklaget sjefredaktør i Folkebladet, Steinulf Henriksen, denne vurderinga, og la en rekke paragrafer og henvisninger fra lignende sakert til grunn.

Blant annet trakk han fram offentlighetslovens paragraf 25, annet ledd, punkt fire, som handler om nettopp det -  allmennhetens interesse:

- Stillinga som næringssjef er av særlig offentlig interesse, og det må derfor stilles ekstra strenge krav til begrunnelsen for konfidensialitet, påpekte han overfor kommunen.

I så måte understreker sjefredaktøren at innsyn i søkerlister er en forutsetning for pressens mulighet til å kontrollere at det ikke tas utenforliggende eller usaklige hensyn ved ansettelse i det offentlige.

Henriksen ba også kommunen om en ny vurdering, og en nærmere begrunnelse for hva slags hensyn som har vært avgjørende i kommunens vurdering av de enkelte saker.

Avslag igjen

I går kom svaret fra kommunen.

Rådmann, Margrethe Hagerupsen, legger til grunn at stillinga som næringssjef er av en viss offentlig interesse, men ikke på det høye nivå som for eksempel fylkesmann, rådmann, eller lignende er.

- Vi velger derfor å etterkomme søkernes ønske om å være unntatt offentligheta, påpeker hun.

- Ikke overrasket

Sjefredaktør i Folkebladet, Steinulf Henriksen, er ikke overrasket over svaret og tyr derfor til "høyere makter".

- Saken har etter vår oppfatning en stor prinsipiell betydning, og vi anker derfor avslaget inn for Fylkesmannen - for å få en vurdering av Lenvik kommunes praktisering av offentlighetsloven, forteller han og tilføyer:

- At fem av syv søkere til en så sentral stilling er unntatt offentlighet, er oppsiktsvekkende, og heldigvis sjeldent.

Rådmann i Lenvik kommune, Margrethe Hagerupsen, velger fortsatt å etterkomme søkernes ønske om å være untatt offentligheta. Foto: Maria Holm Simonsen
Steinulf Henriksen er ikke overrasket over svaret fra kommunen. - At fem av syv søkere til en så sentral stilling er unntatt offentlighet, er oppsiktsvekkende, og heldigvis sjeldent, sier han. Foto: Trond Sandnes