Frykter bruk av sivile helikopter i forsvaret kan utsette folk i fare

Fredag delte Mads Harlem, leder av folkerettsseksjonen i Norges Røde Kors, til nettstedet Aldrimer.no, hans bekymring for bruk av sivile helikoptre i Forsvaret.

– Dette er meget problematisk. Det gjør sivile helikoptre til legitime militære mål. Å gå i den retningen kan gi inntrykk av at her er det fritt fram for å skyte og «ta dem ut». Dette er vi meget skeptiske til. Det er jo del av en trend der Forsvaret mer og mer bruker sivilt utstyr. Folkerettslig og humanitært er dette problematisk. I en krigssituasjon har man en forpliktelse til å beskytte sivile. Vi spør om man i det hele har tenkt på de folkerettslige forpliktelsene som ligger i konvensjonene, sa Mads Harlem til Aldrimer.no.

Dårlig idé

Stortingspolitiker Cecilie Myrseth (Ap) fra Lavangen, støtter Røde Kors og sier en må unngå å bruke sivile helikopter i Forsvaret.

– Dette er en dårlig idé, man kan ikke bruke sivile helikoptre i en skarp situasjon, det må man bruke millitære helikoptre til. Jeg sjønner bekymringen, både fra forsvarets side og fra Røde Kors. Dette må vi unngå, sier Myrseth til Folkebladet.

Innstilling

I forrige uke ble innstillingen fra utenriks- og forsvarskomiteen ferdig sin innstilling om landmakten og til uken skal Stortinget votere over saken.

– Bruk av sivile helikoptre ligger ikke beskrevet i denne avtalen, men Høyre har lagt dette forslaget på bordet. Jeg vil oppfordre de til å legge tanken bort i sin helhet. Verken Rygge eller Bardufoss ønsker en slik løsning. Hvis det er behov for flere helikoptre til spesialstyrken og til hæren, da må man vurdere å kjøpe inn brukte Bell-helikoptre, sier Myrseth.

Uspesifisert

Det har vært rettet kritikk mot innstillingens manglende spesifisering om det skal brukes Forsvarets helikoptre eller om de må belage seg på å bruke sivile helikoptre.

Både ordfører Nils Foshaug (H) i Målselv og tillitsvalgt Geir Brandsegg i 339-skvadronen ble intervjuet av Folkebladet forrige uke og var klar på at sivile helikopter ikke er noen god løsning på Bardufoss.

Hovedtillitsvalgt i Hæren for Norges offiserforbund (Nof), Pål B. Nygård, sa fredag til Folkebladet at en måtte slutte med tullpratet om sivile helikoptre

– – Nå må politikerne slutte med tullpratet om sivile helikopter. Det er tull og det fungerer ikke. Veldig dyrt blir det også i forhold til å ha det som egen ressurs som i dag. Sivile helikopter kan heller ikke løse de samme oppgavene. Det er en umulighet, sier Nygård, som mener at en fordeling på ni Bell 412 hver på Bardufoss og Rygge er den eneste løsningen, sa Nygård til Folkebladet.

For få helikoptre

Høyresforsvarspolitiske talsmann Hårek Elvenes, sier til Folkebladet at kombinasjonen av ulike helikopter skal man se på til våren.

– Problemet er at det er for få Bell-helikoptre i forhold til behovet i spesialstyrkene og det helikoptrene i dag gjør på sivilt hold. Da må man prioritere å sette sammen en helikopterkapasitet som kan ivareta, hvordan må man komme tilbake til. og jeg registrerer det som blir sagt, sier Elvenes.

– Vil det bli aktuelt å kjøpe brukte Bell-helikoptre i stedet for å bruke sivile?

– Dette har vært utredet tidligere, og da kom en frem til at man egentlig burde bruke en helt annen helikoptertype. så det blir spennende å følge med på hva som skjer fremover, avslutter Elvenes.

POLITIKER: Cecilie Myrseth (Ap) Foto: Haakon Steinmo