FINNSNES: Nylig skrev Folkebladet om Himalaya-prosjektet på Finnsnes, som dreier seg om utbygging av tre blokker med totalt 42 leiligheter i området bak Statoil og Mekonomen. Naboer har allerede ytret sin protest mot utbygginga, og nå føyer Svein Rikard Albrigtsen, daglig leder i Mekonomen, seg inn i rekka av folk, som mener at prosjektet - dersom det realiseres - vil gi svært uheldige følger.

– For vår del vil problemet i all hovedsak være de trafikale forholdene, sier Albrigtsen.

Han viser til at veien, som går mellom Mekonomen og det gamle Apotek-bygget, er tenkt som atkomst til Himalayablokkene.

Mekonomen har sin parkering langs verkstedbygget, som da ligger tett opp i veien opp til tomta hvor Himalaya-prosjektet er tenkt bygget ut.

– Vi er helt avhengig av å kunne bruke vei og parkering for videre drift, understreker Albrigtsen.

Han skjønner for øvrig ikke hvordan veien, som ikke er av det romsligste slaget, skal kunne serve et boligområde med 42 leiligheter.

– Med så mange boenheter, er det vel snakk om 60-70 biler som skal opp og ned veien her. Slik forholdene er her, kan jeg ikke skjønne annet enn at det kommer til å bli en betydelig flaskekork her, påpeker Albrigtsen.

– Vi har problemer med parkering allerede. Hadde jeg visst at kommuenen skulle selge eiendommen overfor her, hadde jeg vært kjempeinteressert.  Jeg synes ikke det er riktig at noen er gitt fortrinn for kjøp i denne anledning, understreker han.

Albrigtsen viser til at utbyggerne av Himalaya-prosjektet har fått opsjon på kjøp av en eiendom. En eiendom han kunne brukt deler av tomta av til parkering, mens resten kunne selges som boligtomt.

Protesterer mot Himalaya-prosjektet Naboer tar til motmæle mot de tiltenkte Himalaya-blokkene på Finnsnes. Kommunen må inn

Albrigtsen opplyser at han innen kort tid kommer til å levere en innsigelse på dispensasjonssøknaden som er sendt til Lenvik kommune i forbindelse med Himalaya-prosjektet.

– Jeg vil understreke at jeg ikke er imot at det bygges ut her, men da må det være i henhold til reguleringsplanen og fungerende løsninger, understreker Albrigtsen.

– Jeg tror kommunen må inn  bildet her, og enten finne frem en alternativ vegløsning eller bare stoppe prosjektet, mener han.

Louis Edvardsen, som er leder av Utvalg for miljø og forvaltning, satt opptatt i et møte.

- Fastslår fortetting

Lenvik-ordføreren kjenner ikke detaljene rundt Himalaya-prosjektet, men påpeker at sentrumsplanen fastslår fortetting i sentrum.

Ordfører Geir Inge Sivertsen i Lenvik kommune påpeker at han er orientert om Himalaya-prosjektet, men at han ikke kjenner detaljene rundt den planlagte utbygginga.

- Men sentrumsplanen som er vedtatt åpner for betydelig fortetting i Finnsnes sentrum. Fortetting er ønskelig og nødvendig for å få den bymessige utviklinga, men hvordan detaljene i utbyggingsplanene stiller seg til vilkårene i sentrumsplanen kjenner jeg ikke til, sier Sivertsen.

Han påpeker at dispensasjonssøknaden i forbindelse med Himalaya-prosjektet først vil bli behandlet av utvalg for miljø og forvaltning.

- Når det gjelder atkomst og veg så er det klart at vi må se på det for å finne løsninger som tilfredsstiller alle hensyn, både i forhold til omgivelsene og det konkrete området, sier ordføreren.

- Utbyggerne har inngått en opsjonsavtale med kommunen om å få kjøpe en kommunal eiendom. I merknader og innsigelser uttrykker flere naboer at de finner det merkelig at utbyggerne er gitt en slik fortrinnsrett. Hva tenker du om det?

- Vi har forholdt oss til en konkret henvendelse med ønske om opsjon, og vi har ikke registrert at noen andre har ytret ønske om en slik avtale. I lys av det er opsjonen vurdert i forhold til realisering av prosjektet.

Sivertsen understreker for øvrig at alle merknader som kommer inn i forbindelse med høringsrunden vil bli forsvarlig behandlet.

Leder for utvalg for miljø og forvaltning, Louis Edvardsen, var ikke tilgjengelig for kommentar.

Slik presenteret utbyggerne Himalaya-prosjektet. llustrasjon: Odin Prosjektering AS
Ordføreren i Lenvik påpeker at fortetting både er ønskelig og nødvendig. Foto: Stian André Lund Foto: Stian Andre Lund