Høsten 2018 skal Nasjonal Turistvegs neste store prosjekt på Senja stå ferdig. Det er snakk om en 230 meter lang koboltblå trapp i Lia ned mot Husøy. Valget av sted var ikke vanskelig.

- Vi leter etter de fineste punktene langs Turistvegen. Vi vet at dette er et anerkjent fotopunkt. Svingen ned mot Husøy er et av stedene som gir mest utsikt, forteller prosjektleder for Nasjonal Turistveg, Hugo Fagermo.

Prosjektet er i regi av Nasjonal Turistveg attraksjoner, som er leda av Statens Vegvesen. Nasjonal Turistveg står bak en rekke attraksjoner langs Norges vakreste veistrekninger. Til sammen skal det investeres 2,3 milliarder kroner på de 18 nasjonale turistvegene i landet.

Arkitekttegna

Trappa, som skal bli 230 meter lang, utformes som et rektangel med først 90 meter den ene veien, før den vender og går 90 meter tilbake.

- Trappa, som er tegna av Jørgen Tandberg og Studio Vatn, skal flyte rett over terrenget, før man kommer til en 14 meter lang benk. Til sammen blir den å gå noen høydemeter ned. Vi skal også lage en stoppelomme og breddeutvidelse ved veien, slik at folk skal kunne parkere bilen og gå nedover.

Unikt

For Nasjonal Turistveg er det viktig at de attraksjonene er unike.

- Arkitektene tegner attraksjonene ut fra hvor de er. Hvilken arkitektoniske grep som er gjort når de tegna trappa vet jeg ikke. Det koboltblå farga er jo naturlig med tanke på utsikten til havet. Dette blir helt ulikt utsiktspunktet i Bergsbotn. Nasjonal turistveg bygger sjeldent noe som er bygd før. Det unike preget er nødvendig for å holde et visst nivå attraksjonene, forteller Fagermo.

Prisramma på trappa er ikke satt, da prosjektet er en anskaffelse med forhandling. Nasjonal Turistveg står fra før av bak utsiktspunktet i Bergsbotn, utsiktspunktet på Tungeneset, gulltoalettet ved Ersfjordstranda og Parkeringsplassen ved Senjatrollet.

Mefjordvær

Før prosjektperioden til Nasjonal Turistveg avsluttes i 2023, håper de å få på plass et siste punkt på Senja.

- Vi ønsker å forbedre situasjonen ved snuplassen Mefjordvær, samt å gjøre noe ut av moloen. Å få på plass et ordentlig toalett ligger også i planene. Toalettet skal ikke være noe spektakulært, men det er tegna som et trebygg som er vakkert nok i seg selv. Vi har presentert tegningene og planene i bygda. Det er viktig å samarbeide med bygda, slik at de som bor der er fornøyde med det vi lager. Vi har fått på tillatelse av Havnevesenet til å bruke moloen. Samtidig svinger budsjettsituasjonen til Nasjonal Turistveg noe. Prosjektet er derfor ikke spikra, forteller Fagermo.

Hugo Fagermot (t.v), er prosjektleder for Statens Vegvesen. Foto: Fredrik Kampevoll
Den koboltblå trappa blir 230 meter lang, og går ned til en utsiktplattform. Foto: Jørgen Tandberg og Studio Vatn.
Svingen ned mot Husøy er et ynda fotoobjekt. Nå legges det bedre til rette for turister, med usiktspunkt og parkeringslomme.