Flere titalls millioner kroner er brukt på å bygge moloer, utdype og lage til ei havn for fiskebåter og fritidsbåter i Olderhamna på Finnsnes. Det var aldri planen at is skulle legge seg inn i havnen. I fjor ga daværende havnesjef Arve Chruickshank, beskjed om at problemene skulle utbedres i løpet av høsten 2016. Det ble ikke gjort.

– Situasjonen er dessverre den samme i dag. Vi holder på å utrede hva vi kan gjøre for å redusere ferskvann inn til småbåthavna. Det som er gjort av tiltak for å få bort isen, er rørføringen ved moloføttene, men dette er åpenbart ikke tilstrekkelig. For øyeblikket er det ekstremt med is når selv hurtigbåten sliter med å legge til kai på Finnsnes. Is-problematikken er ikke ivaretatt fullt ut og vil ikke bli det før vi får ferdigstilt havna, sier Fredriksen .

Løst tidligere

Næringssjefen synes det er uheldig at situasjonen ikke har vært løst tidligere

– Det er klart at det er særdeles uheldig at dette ikke har blitt løst, før arbeidet i havna startet. Dette er forhold vi ønsker å få i orden og så fort som mulig, men det må skje på økonomisk forsvarlige vilkår, sier Fredriksen

Tiltak

Nøringsjefen påpeker at det er noen ting som bør gjøres.

– Trolig bør man få samlet opp det man finner av kilder så tett inn på vegen som mulig, deretter føre dette utenfor moloene i en eller annen form. Dette bør ses i sammenheng med en helhetlig løsning for området i forbindelse med planlagt utbygging i Olderhamna vedrørende blant annet brannstasjonstomten Coop har kjøp av kommunen, sier Fredriksen.

Årsaken til at kommunen ikke har lyktes med utbedringene, er at de er avhengig av å få en ekstern finansiering på plass, som skal sikre fase to i prosjektet.

I forrige måned fikk de avslag fra fylkeskommunen på et tilskudd på 4,3 millioner.

– Som mottaker på offentlige midler må kommunen stå som grunneier i de berørte områdene i søknaden. Det er vi ikke ettersom to av eiendommene har andre eiere. Vi ønsker å fullføre prosjektet og eiendomsforholdene til grunn og må finne en løsning i en eller annen form før vi eventuelt kan søke nye tilskudd hos fylkeskommunen eller andre. Tilskuddsmulighetene virker utfordrende etter det vi i dag kan konstatere og en fullføring av prosjektet vil selvsagt medføre økte kostnader, sier Fredriksen.

Smykkeskrin

Næringssjefen ser stort potensiale i havnen, og håper derfor å kunne få løst is-problematikken og ta tak i fase to så snart det lar seg gjøre.

– Vi ønsker å gjøre det beste ut av situasjonen, det er et stort anlegg og har potensiale til å bli et smykkeskrin på Finnsnes, men da må det henge sammen økonomisk, avslutter Fredriksen.

Næringssjef i Lenvik kommune, Bjørn Fredriksen, sier det er uheldig at is-problematikken ikke er løst.